Pełnoziarniste spaghetti z bobem - niezwykle smaczne, sycące i zdrowe danie, bogate w wartości odżywcze. Bób lubię najbardziej świeży, prosto ze straganu, ugotowany w wodzie z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek, ale to danie smakuje naprawdę rewelacyjnie!
Bób w 100 g zawiera jedynie 66 kcal i jest bogatym źródłem białka roślinnego, potasu, wapnia, fosforu i magnezu oraz witamin z grupy B, witaminy A, C oraz niacyny.
Całe danie wraz z pełnoziarnistym makaronem, dodatkiem bakalii jest bardzo solidną dawka energii, błonnika i składników odżywczych. Danie idealne przed wysiłkiem fizycznym i naprawdę smaczne. Polecam :)
SKŁADNIKI na 4 porcje:
500 g ugotowanego i obranego bobu
15 g rodzynek
10 g płatków migdałowych
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
250 g pełnoziarnistego spaghetti np. Barilla
Spaghetti ugotuj al dente. Obrany, ciepły bób zmiksuj z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Dodaj oliwę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Makaron wymieszaj z pastą z bobu i podawaj.
Dla użytkowników Speedcooka:
Spaghetti ugotuj al dente. Obrany, ciepły bób wrzuć do naczynia miksującego wraz z rodzynkami, płatkami migdałowymi i oliwą. Zmiksuj - prędkość 8 czas, 1 minuta. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Makaron wymieszaj z pastą z bobu i podawaj.
1 porcja zawiera średnio:
energia: 356 kcal
białko: 16 g
węglowodany: 69,7 g
błonnik: 39 g
tłuszcze: 5,3
cholesterol: 0 mg

Ale dziwne jest widzieć świeży bób o tej porze roku. U mnie jest w lutym-marcu.
OdpowiedzUsuńNie tak dawno jadłam bób po raz pierwszy i bardzo mi posmakował. Z dużą chęcią wypróbuję takiego smacznego przepisu na wykorzystanie bobu :)
OdpowiedzUsuńkocham takie przepisy:) bomba!
OdpowiedzUsuńCiekawe, a ja dzisiaj właśnie ugotowałam bób, tak do podgryzania zamiast słodkich przekąsek :] może jak zostanie, to wyląduje z takim makaronem :)
OdpowiedzUsuńwczoraj zastanawiałam się właśnie, czy kupić bób!
OdpowiedzUsuńdzięki za inspiracje!