piątek, 12 lipca 2013

Pomidory faszerowane




Pomidory faszerowane pastą z kaparami - smaczne, proste i efektowne. Pastę przygotowałam z chudego serka, szynki oraz kaparów. Aromatyczna, lekka przekąska na lato. Ja przygotowałam ją ekspresowo w Speedcooku, a Wy możecie ułatwić sobie pracę i kupić twaróg już zmielony lub użyć melaksera. Połączenie jest naprawdę bardzo smaczne.
Gorąco polecam!

SKŁADNIKI na 4 porcje:
4 pomidory
200 g chudego twarogu
100 g polędwicy z kurczaka
50 g kaparów
3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
opcjonalnie: 2-3 łyżki jogurtu naturalnego

sól, pieprz do smaku


Ser, polędwicę i kapary zmiksuj dokładnie ze sobą na pastę. Jeśli będzie zbyt gęsta dodaj parę łyżek jogurtu naturalnego. Posiekaj drobno szczypiorek i dodaj do pasty. Dopraw do smaku.
Pomidory umyj, odetnij wierzch i wydrąż gniazda nasienne. Przepłucz pomidory w środku, osusz i nałóż przygotowaną pastę.
Przechowuj w lodówce.

Smacznego :)



1 porcja zawiera średnio:

energia: 94 kcal
białko: 16,6 g
węglowodany: 5,7 g
błonnik: 1,25 g
tłuszcze: 1 g
cholesterol: 15 mg




4 komentarze:

  1. uwielbiam takie pomidorki:) boskie są!

    OdpowiedzUsuń
  2. o, niby nic, z zupełnie nadają inny wymiar posiłkowy, jaki z nimi zjadamy!
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają przecudnie :D a w smaku pewnie jeszcze lepsze!

    OdpowiedzUsuń