




Dosa to danie pochodzące z Indii. To bezmączne naleśniki przygotowane z namoczonych roślin strączkowych i ryżu. Zmiksowane ciasto odstawia się by lekko sfermentowało (ja ten etap pominęłam). Podałam z pastą z ciecierzycy z pieczoną papryką. Bezglutenowe, lekkie, smaczne i bardzo zdrowe danie.
SKŁADNIKI na ok. 12 placków:
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 szklanka ryżu basmati
1/2 łyżeczki soli
olej kokosowy
Soczewicę i ryż namocz o oddzielnie przez noc.
Po wskazanym czasie odlej nadmiar wody i zmiksuj ryż i soczewicę by uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. Wymieszaj razem i posól.
Na nieprzywierającej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju kokosowego i smaż cienkie placuszki z 2 stron na złoty kolor.
Podawaj z hummusem, pastą z cieciorki lub warzywami.
1 sztuka zawiera średnio:
energia: 86 kcal
białko: 3 g
węglowodany: 16,5 g
błonnik: 1,2 g
tłuszcze: 4,6 g
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńprzepis rewelacyjny, wykorzystanie ryżu i soczewicy do nalesników to coś nowego! a czy może być to np. soczewica żółta?
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się dotąd z takimi naleśnikami. Ciekawa wersja. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń