![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJwaorTY-80kQGs1TWp5CkRLo118dfyGW7Fyo5JBCP5iLpbqEbjUXSbj5nOAhYGdRJssKYnYy84IgrO8R6bs5G-oRjY-tSLgFUT_sT-hDQp04OPP0EGQN9JzKJHyajRUyFhcL4_kXnHI14/s200/30_minut.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNX5sT2-IfUNF_tz4wkHsELsRpy1pcbzo2_sLeciX84npXtjUUzYYNxI999YQlWZARRti0ehaiK5-RkOJ2hdrGbVsTfAbJuIIc-SwRiOx1Teq46poV9nx9w285cCaOBJvcycXrDjpsYjEF/s200/bez_glutenu.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgMPoAbE7Am3XFmrkNvrH_7_RF2LU8CmoF3ZQ_Ib6tsF9TMgdJnvJ2cxUu0g7X-hHyZIgd8dylyk3VhysIjm8oZTisP17UKK2zeyzpdHfgcoaVu21KLzI71hPiQbqgwBwxLTJJdKTV489WW/s200/bez_jajek.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhyCp24PkqdeZ0NXt30F5loEasqkdP8ROJpFgsv8nlcGE-rj4KEATpGvSvMfvpIchMUex_tjDrrd2CzwPdTlOvkxtIvnrvCdHJySYQFz3MOVdgS1LxjzXU6vrk5xdX6KvH6oTjhL1LaW2Rp/s200/bez_mleka.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjIftEEHjXBTLmKjXpYQ8Sw5S2V5-dZJeqAUFtKtTE01mWhPZDccKug31vsYy-xxa_CzNsVqHrAl5nUG6OhT5INizyclJvWxd1EoxxqqaSomHdV1_KLG5LEBNklrpFWRrYjutzpxwNpGJDO/s200/wegetarianskie.png)
Dosa to danie pochodzące z Indii. To bezmączne naleśniki przygotowane z namoczonych roślin strączkowych i ryżu. Zmiksowane ciasto odstawia się by lekko sfermentowało (ja ten etap pominęłam). Podałam z pastą z ciecierzycy z pieczoną papryką. Bezglutenowe, lekkie, smaczne i bardzo zdrowe danie.
SKŁADNIKI na ok. 12 placków:
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 szklanka ryżu basmati
1/2 łyżeczki soli
olej kokosowy
Soczewicę i ryż namocz o oddzielnie przez noc.
Po wskazanym czasie odlej nadmiar wody i zmiksuj ryż i soczewicę by uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. Wymieszaj razem i posól.
Na nieprzywierającej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju kokosowego i smaż cienkie placuszki z 2 stron na złoty kolor.
Podawaj z hummusem, pastą z cieciorki lub warzywami.
1 sztuka zawiera średnio:
energia: 86 kcal
białko: 3 g
węglowodany: 16,5 g
błonnik: 1,2 g
tłuszcze: 4,6 g
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńprzepis rewelacyjny, wykorzystanie ryżu i soczewicy do nalesników to coś nowego! a czy może być to np. soczewica żółta?
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się dotąd z takimi naleśnikami. Ciekawa wersja. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń