piątek, 14 listopada 2014
Bezglutenowe placki z cukinii i marchewki
Bezglutenowe placki z cukinii i marchewki - zdrowe, lekkie i chrupiące.Pyszna alternatywa dla tradycyjnych placków z ziemniaków. Polecam :)
SKŁADNIKI na 3 porcje:
1 średnia cukinia ( ok.300g)
2 marchewki (ok.200g)
2 jajka
3-4 łyżki mąki ryżowej
sól, pieprz
olej kokosowy do smażenia
Cukinie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyłóż na sito, posól, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Marchew obierz i także zetrzyj na tarce.
Po tym czasie cukinie dobrze odciśnij z nadmiaru wody, dodaj pieprz, jajka i mąke.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż placuszki na złoto z obu stron.
Podawaj z plastrami wędzonego łososia i koperkiem.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 237 kcal
białko: 11 g
węglowodany: 32 g
błonnik: 4 g
tłuszcze: 9 g
cholesterol: 26 mg
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
lubię z całego serca!
OdpowiedzUsuńPomyslowe :)
OdpowiedzUsuńCzy można czymś zastąpić jajka?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować dodać do startych warzywa mielone siemię lniane, jednak nie gwarantuje, że nie będą sie rozpadać.
UsuńSiemie lniane należy zalać wrzątkiem, wtedy idealnie wiążą całość :) A że ja tego nie gotuję to nie podam proporcji ;p
Usuńteż robię takie placuszki tylko w wersji z normalną mąką, są bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńświetny obiad- lekki i zdrowy! :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki - coś dla mnie, ale po co te utrudnienie z olejem kokosowym, gdzie go szukać, ech:-(
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy jest do kupienia w wièkszości dużych sklepów.
UsuńMoże oczywiście Pani smażyć na innym oleju roślinnym.
Pozdrawiam.
Wyglądają niesamowicie pysznie:) Zdecydowanie będę tutaj częściej zaglądać
OdpowiedzUsuńWspaniałe są te placuszki, zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs. Pyyycha!! Zapraszam też na mojego bloga kulinarnego ;) http://calzonella.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne placuszki :)
OdpowiedzUsuńJedna porcja takiego placuszka ma 237 kalorii?
OdpowiedzUsuńCzy mogę zamiast maki ryzowej dodac mix mak bezglutenowych?
OdpowiedzUsuńCzy mogę zamiast maki ryzowej dodac mix mak bezglutenowych?
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem śmiało możesz...ale niech się autorka wypowie :D
UsuńDodałam jeszcze cebulkę i czosnek - wyszły boskie!!! :P
OdpowiedzUsuńWitam zdjęcia odchodzą trochę od opisu na fotkach placuszki z widoczną skórką a w opisie cukinię obierz CIEKAWE CZY TYLKO TO SIĘ NIE ZGADZA pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam zdjęcia odchodzą trochę od opisu na fotkach placuszki z widoczną skórką a w opisie cukinię obierz CIEKAWE CZY TYLKO TO SIĘ NIE ZGADZA pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam i zjadłam z sosem z jogurtu. Pycha!
OdpowiedzUsuń