poniedziałek, 13 lipca 2015

Dietetyczny sernik z czereśniami




Dietetyczny, bezglutenowy sernik z czereśniami - ciasto, które zniewala...smakiem, wyglądem, zapachem... Lekki, delikatny z pyszną polewą ze słodkich czereśni... Sernik zrobiłam na chudym twarogu bez dodatku białego cukru. Rozkosz dla podniebienia bez wyrzutów sumienia ;) Koniecznie spróbujcie!


SKŁADNIKI:
2 całe jajka
500 g chudego sera (najlepiej już zmielonego jak na serniki)
1 białko
5 łyżek Ksylitolu (można zastąpić stewią)

polewa:
400 g słodkich czereśni
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka Ksylitolu lub 1/2 łyżeczki stewii

Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
Wszystkie składniki na sernik umieść w wysokim naczyniu i krótko zmiksuj mikserem - tylko do połączenia składników. Miksuj krótko by nie napowietrzyć masy serowej.
Małą tortownicę (u mnie o średnicy 16 cm) lekko wysmaruj tłuszczem i obsyp otrębami. Wylej masę serową.
Tortownicę przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Po 15 minutach obniż temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze 45 minut.
Sernik wystudź (powoli), a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Czereśnie umyj, przekrój na pół, pozbaw pestek i wrzuć do rondelka. Zalej je ok. 1/2 szklanki wody i zagotuj. Posłodź i podgotuj 3-4 minuty.
Mąkę ziemniaczaną rozpuść 1/4 szklanki wody, dodaj do czereśni i wymieszaj. Mieszaj aż masa zgęstnieje. Wystudź.
Wystudzony kisiel czereśniowy delikatnie nałóż na sernik i wsadź do lodówki na godzinę do zastygnięcia.


SMACZNEGO :)


100 g sernika zawiera średnio:
energia: 94 kcal
białko: 11,4 g
węglowodany: 8,95 g
błonnik: 0,5 g
tłuszcze: 1,55 g
cholesterol: 68 mg



7 komentarzy:

  1. Dlaczego trafiłam tutaj o tak później porze... :D matko, wygląda zniewalająco pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nie lubię serników :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno wkrotce wyprobuje.przepisy z tsj stronki sa super.bo jak wygladaja tak smakuja.

    OdpowiedzUsuń