środa, 29 lipca 2015

Sałatka z cukinii z parmezanem

 
Bardzo lekka, letnia sałatka rodem z Włoch - a dokładnie z jednej cudownej restauracji w Rzymie...
Carpaccio z cukinii podane na sałacie z płatkami parmezanu i pomidorkami. Doskonałe połączenie - spróbujcie koniecznie!

Składniki:
1 mała cukinia
1 garść mieszanki sałat np. z rukolą
2-3 pomidorki koktajlowe
sok z cytryny
oliwa z oliwek extra vergine
sól

Na talerzu rozłóż sałaty. Obieraczką do warzyw wytnij cienkie plasterki cukinii i ułóż na sałacie, skrop sokiem z cytryny. Pomidorki pokrój na ćwiartki, obieraczką zetrzyj wiórki sera - rozłóż na cukinii. Sałatke lekko posól i polej oliwą z oliwek.
Podawaj z pieczywem.

Smacznego :)



6 komentarzy:

  1. Jakie proste.. A wygląda tak cudnie, że chyba zrobię sobie dziś tę sałatkę na drugie śniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, jak pysznie wyglada ;)

    http://maryshealthystart.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smacznie :) nie jadłam jeszcze surowej cukinii

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam. Wygląda przepysznie, więc chętnie zjadłabym taką sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kojarzy mi się z moim makaronem z marchewki. Taką cukinię też używałam jako zamiennik makaronu, ale na świeżo jeszcze nie jadła. Dziękuję za inspirację. :)

    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń