Bardzo lekka, letnia sałatka rodem z Włoch - a dokładnie z jednej cudownej restauracji w Rzymie...
Carpaccio z cukinii podane na sałacie z płatkami parmezanu i pomidorkami. Doskonałe połączenie - spróbujcie koniecznie!
Składniki:
1 mała cukinia
1 garść mieszanki sałat np. z rukolą
2-3 pomidorki koktajlowe
sok z cytryny
oliwa z oliwek extra vergine
sól
Na talerzu rozłóż sałaty. Obieraczką do warzyw wytnij cienkie plasterki cukinii i ułóż na sałacie, skrop sokiem z cytryny. Pomidorki pokrój na ćwiartki, obieraczką zetrzyj wiórki sera - rozłóż na cukinii. Sałatke lekko posól i polej oliwą z oliwek.
Podawaj z pieczywem.
Smacznego :)
Jakie proste.. A wygląda tak cudnie, że chyba zrobię sobie dziś tę sałatkę na drugie śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńMniam, jak pysznie wyglada ;)
OdpowiedzUsuńhttp://maryshealthystart.blogspot.com/
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie :) nie jadłam jeszcze surowej cukinii
OdpowiedzUsuńMniam. Wygląda przepysznie, więc chętnie zjadłabym taką sałatkę :)
OdpowiedzUsuńKojarzy mi się z moim makaronem z marchewki. Taką cukinię też używałam jako zamiennik makaronu, ale na świeżo jeszcze nie jadła. Dziękuję za inspirację. :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl