środa, 24 kwietnia 2013

Placki owsiane na jogurcie



Kolejna z lekkich i pysznych propozycji śniadaniowych - szybkie, proste i zdrowe placuszki owsiane, na maślance, smażone bez tłuszczu. Najbardziej smakowały mi z powidłami domowej roboty...
Kolejny udany eksperyment ze speedcookiem do którego będę wracać :) Polecam!



SKŁADNIKI na 2 porcje:
60 g płatków owsianych
200 g gęstego jogurtu naturalnego (2% tłuszczu)
1 jajko

Płatki owsiane zmiel na mąkę (np. w młynku do kawy), dodaj jajko i jogurt.
Dokładnie wymieszaj (najlepiej mikserem).
Smaż małe placuszki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
Podawaj z powidłami lub dżemem.

Dla użytkowników speedcooka: płatki owsiane zmiksuj (obroty 10, 10 sekund), dolej 200 g jogurtu i 1 jajko. Wymieszaj - obroty 4, 15 sekund.
Smaż placuszki jak powyżej.


Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:
energia: 211 kcal
białko: 11,5 g
węglowodany: 27 g
błonnik: 2,1 g
tłuszcze: 7 g
cholesterol: 116 mg


10 komentarzy:

  1. muszą być pyszne, chętnie bym się wprosiła na takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają świetnie ... szkoda że na stancji nie mam czym zmielić płatków owsianych :D

    OdpowiedzUsuń
  3. owsiane na jogurcie. wow, to już brzmi tak smacznie, że smakowo również nie może być inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oczywiście ,że pyszne !! owsiane zawsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie podobne robiłam tylko z otrębami owsianymi:) Można też zamisat jogurtu dać kefir:)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie z zmielonymi płatkami owsianymi robi się placuszki z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń