czwartek, 11 kwietnia 2013
Kaszotto z pieczarkami i szpinakiem
Kaszotto z kaszy jęczmiennej z pieczarkami i szpinakiem to moja wersja dania, które pojawiło się w magazynie Kuchnia. Dość mocno zmodyfikowane i uproszczone, bo ostatnio cierpię na chroniczny brak czasu... Posiłki muszą być proste, szybkie, ale przy tym zdrowe i smaczne :) To danie z pewnością do takich należy. Lekkie i niskokaloryczne, bogate w składniki mineralne takie jak: potas, wapń, fosofor, magnez, żelazo, cynk, miedź oraz witaminę A,E, B1 i B2... I naprawdę świetnie smakuję! Polecam gorąco!
SKŁADNIKI na 2 porcje:
1 woreczek kaszy jęczmiennej (ok.125g) np. Kupiec
8 niedużych pieczarek
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
150 g świeżego szpinaku baby
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
500 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
sól, pieprz i zioła do smaku
Cebulę pokrój jw kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na niewielkiej ilości oliwy. Kaszę wypłucz.
Na głębokiej patelni rozgrzej dobrze oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszaj. Dodaj kaszę i podsmaż przez kilka minut. Wlej białe wino. Gdy wino wyparuje wlej trochę bulionu i ponownie wymieszaj.
Bulion dodawaj stopniowo, gdy kasza go wchłonie - wlej ponownie, mieszając przez cały czas. Po około 15 minutach dodaj pieczarki. Wymieszaj i duś kaszę do miękkości. Na koniec dodaj szpinak i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku i podawaj.
Smacznego :)
Jedna porcja zawiera średnio:
energia: 207 kcal
białko: 5,8 g
węglowodany: 23,3 g
błonnik: 3,9 g
tłuszcze: 11 g
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Robiłam ostatnio moje pierwsze kaszotto - pęczotto i powiem szczerze, że było pyszne. Jestem w szoku ponieważ unikałam kasz do tej pory sądząc, że mi nie smakują.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis. Jestem wielką fanką kasz!
OdpowiedzUsuńJakie to musi byś smaczne! Moja ulubiona kasza, do tego szpinak i pieczarki :) Moje smaki!
OdpowiedzUsuńsuper !! szpinak i pieczarki - bardzo lubię i do tego zdrowa kasza ;D fajny przepis !
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie jedzonko,
OdpowiedzUsuńdziękuję za smakowity przepis :*
pozdrawiam serdecznie:)
To może roszponka lub rukola? Możesz dorzucić na sam koniec. Roszponkę stosunkowo łatwo kupić w większych sklepach i ma łagodny smak.
OdpowiedzUsuńA tak naprawdę to możesz przepis modyfikować bez końca i np. na koniec dodać fasolkę szparagową konserwową lub groszek, wszystko co zielone zawsze zdrowe i mile widziane :)
pozdrawiam serdecznie