Batoniki musli - bez mąki, tłuszczu, jaj i cukru - jako substancja słodząca: miód rzepakowy. Bezglutenowe, bez mleczne, bez sztucznych dodatków - w 100% naturalne :). Miód rzepakowy ma kremową konsystencje i świetnie nadaje się do tego rodzaju wypieków. Batoniki są bardzo szybkie i banalnie proste do wykonania. Idealna przekąska na drugie śniadanie czy po treningu.
Nie są to batoniki niskokaloryczny, ale zawierają zdrową dawkę energii i są bogate w składniki mineralne jak: wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, miedź i cynk oraz witamin z grupy B. Są źródłem jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Mają jednak jedną wadę: są uzależniające...Może to potwierdzić mój niejedzący zdrowych słodyczy brat, który zdzwonił z prośbą o kolejne już na następny dzień... Chyba lepszej reklamy dla tych batoników nie ma;) Spróbujcie i przekonajcie się sami :)
SKŁADNIKI:
300 g posiekanej mieszanki orzechowej (u mnie orzechy włoskie, laskowe, migdały)
100 g płatków owsianych
50 g pestek słonecznika
50 g siemienia lnianego
ok.300 g miodu rzepakowego
Miód rozpuść. Posiekane orzechy, płatki owsiane, słonecznik i siemię wymieszaj w dużej misce. Dodaj rozpuszczony miód i bardzo dokładnie wymieszaj.
Blaszkę - u mnie keksówka - wyłóż papierem do pieczenia i wysyp do niej gotową mieszankę. Za pomocą łyżki mocno wbij w dno blaszki. Wstaw do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmij i pokrój na batoniki.
Smacznego :)
1 batonik 50g zawiera średnio:
energia: 182 kcal
białko: 4,1 g
węglowodany: 20 g
błonnik: 1,9 g
tłuszcze: 9 g
cholesterol: 0 mg

wyglądają super!
OdpowiedzUsuńi pachną pewnie też wspaniale :)
Usuńświetne batoniki! samo zdrowie, i jest i miód, który uwielbiam! ;)
OdpowiedzUsuńmmm i to jest dopiero przekąska! :)
OdpowiedzUsuńmusze koniecznie je zrobic!!
OdpowiedzUsuńDo porannej kawy byłyby idealne ;)
OdpowiedzUsuńwłaśnie takich szukałam! dzięki :)
OdpowiedzUsuńno i kolejne cudo do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńkurczę, w ogóle nie ściągnęły mi te batoniki, taka szkoda...
Usuńa chciałam tylko zapytać, można je wtedy jakoś ratować? piec na przykład?
A dałaś miód rzepakowy? Miód musi byc gęsty i kremowy.
UsuńTeraz można je reaktywować następująco: dodaj 2 białka jaja i wymieszaj. Wyłóż na blaszkę, mocno wgnieć w dno i piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
tak tak, miód całkiem porządny mam :) no czasami coś nie wyjdzie, trudno :) można wyjeść z foremki i tak są pyszne :)
Usuńi dziękuję bardzo za podpowiedź, będę wiedziała jak je ratować :)
A jak myślisz, udałyby się bez rozpuszczania miodu? Jeśli dużo krzepy by wpakować w mieszanie? :) podgrzewanie miodu to takie marnotrawstwo witamin...
OdpowiedzUsuńRozczaruję, ale miód nie zawiera witamin! Jego działanie wzmacniające i antybakteryjne wynika z obecności innych związków jak acetylocholina, związki eteryczne czy flawonoidy.
UsuńSkrystalizowany miód rzepakowy ma postać kremu i trudno będzie go połączyć ze suchymi składnikami nie rozpuszczając go. Miód należy tylko lekko podgrzać do momentu rozpuszczenia, a na pewno zachowa swoje właściwości :)
No tak, masz rację, posługiwałam się tym jako takim skrótem myślowym, a tu proszę! W każdym razie wychodzi na to samo - czy to witaminy czy inne związki i enzymy, giną powyżej 40 stopni, a któż to wie czy tyle wystarczy, żeby upłynnić rzepakowy... pozostaje mieć nadzieję!
Usuńtakie słodkości to ja lubię:)
OdpowiedzUsuńIdealne śniadanko na uczelnie jak dla mnie :D
OdpowiedzUsuńidealne batoniki! bez zbędnych dodatków ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne te batoniki i jak pysznie tu u Ciebie, dodaję blog do obserwowanych i będę zaglądać :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńJak pysznie i zdrowo! :) Dzięki za udział w akcji! Zapraszam do mnie i do udziału w kolejnych akcjach! ;)
OdpowiedzUsuńA co zamiast miodu? :-(
OdpowiedzUsuń