wtorek, 19 listopada 2013

Sałatka z grejpfrutem i ricottą



Sałatka z grejpfrutem i ricottą to wynik tzw. "sprzątania lodówki". Lekka, zdrowa i mega szybka. Spróbujcie :)

SKŁADNIKI:
1 op. mixu sałat
1 różowy grejpfrut (ok. 300 g)
100 g serka ricotta ( u mnie z mleka owczego)
2 łyżki pestek dynii
dresssing: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 3 łyżki wody

Sałaty rozłóż na półmisku. Grejpfruta obierz i podziel na małe kawałki i ułóż na sałacie. Dodaj kawałki ricotty i posyp pestkami dyni.
W szklaneczce wymieszaj miód z octem, dodaj wodę, a następnie oliwę. Wymieszaj dokladnie.
Sałatkę polej przygotowanym dressingiem przed podaniem.

Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:

energia: 218 kcal
białko: 13 g
węglowodany: 19 g
błonnik: 3,5 g
tłuszcze: 8 g
cholesterol: 12 mg


11 komentarzy:

  1. o! ja też mam dzisiaj w planach sałatkę z grejpfrutem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychotka <3
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda! Smakuje pewnie jeszcze lepiej : )

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne połączenie, bardzo smacznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł z sałatką jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie szukałam nowych pomysłów na sałatki i znalazłam:)))) wypróbuję, bo wygląda pysznie. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń