Delikatny, lekki, dietetyczny i bezglutenowy sernik waniliowy z frużeliną wiśniową domowej roboty...Obłędny. Jeden ze smaczniejszych, odchudzonych serników, które jadłam. Ja zrobiłam go z twarogu półtłustego w "kostkach", ale dobry będzie też ser wiaderkowy czy przeznaczony na serniki ...
Sernik bez dodatku tłuszczu i mąki pszennej. Kremowy, wilgotny i przepyszny. Można pominąć polewę z jogurtu i przygotować go z dowolnymi świeżymi owocami. Zresztą sami spróbujcie...:)
SKŁADNIKI:
masa serowa:
1 kg sera twarogowego półtłustego zmielonego trzykrotnie lub twarogu na serniki
250 g cukru brzozowego (ksylitolu)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
opcjonalnie:1 op. cukru z prawdziwa wanilią
Wierzch:
250 g jogurtu greckiego
3 łyżki ksylitolu
Dodatki:
frużelina wiśniowa
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Do misy miksera włóż zmielony ser, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Miksuj mieszadłem na średnich obrotach około 2 minut. Dodawaj pojedynczo jajka i krótko miksuj. Na koniec dodaj aromat waniliowy. Miksuj krótko tylko do połączenia składników, by nie napowietrzać masy serowej.
Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę serową. Wyrównaj powierzchnię. Sernik przykryj folią aluminiową.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz kolejne 90 minut.
Sernik wyjmij z piekarnika i rozsmaruj na nim jogurt wymieszany z cukrem. Wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
Gotowy sernik wyjmij z piekarnika i studź na kratce.
Ostudzony wstaw do lodówki na kilka godzin- najlepiej na cała noc. Podawaj polany frużeliną lub z owocami.
Smacznego :)
1 porcja (100g) bez polewy zawiera średnio:
energia: 165 kcal
białko: 15 g
węglowodany: 12 g
błonnik: 0 g
tłuszcze: 6 g
cholesterol: 165 mg

Szaleję na widok tego sernika :D
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńmniaaaam, jestem bezglutenowcem więc może się skuszę :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMusi być rewelacyjny! Na święta obowiązkowo w moim domu!
OdpowiedzUsuńmmm.. wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńinteresujący blog ;* bede tu częściej wpadam i zapraszam do siebie :*
http://diamond-life-healthly.blogspot.com
Ale cudownie wygląda, aż ślinka cieknie;)
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda ten sernik z frużeliną :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo samcznie:)
OdpowiedzUsuńwygląda bosko!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, piekłam juz tyle serników a takiego lekkiego nie... Dzięki za udział w akcji!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie serniki :) Chętnie pałaszuję już nawet na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńJak tam sypniesz ćwierć kilograma cukru brzozowego, to tych węglowodanów będzie tam dwa razy więcej, więc nie wiem, kogo próbujesz oszukać :))
OdpowiedzUsuńWszyscy piszą jak cudnie ten sernik wygląda, a ja mogę dodać jak cudnie smakuje!!! Właśnie z dziećmi i mężem dosłownie połknęliśmy swoje porcje. Ten przepis zapisuję w moich ulubionych:-)
OdpowiedzUsuń