poniedziałek, 4 listopada 2013

Sałatka z indykiem na ciepło


Szybka i prosta sałatka z indykiem na ciepło, która może zastąpić tradycyjny obiad. Lekka, zdrowa, smaczna i bardziej odpowiednia przy jesiennej aurze ;)
Polecam gorąco.


SKŁADNIKI:
mix sałat
2 sznycle z indyka (ok. 100 g każdy)
1 cebula
1/4 szklanki białego wina 
4-5 suszonych pomidorów
pestki słonecznika
sól, pieprz, ostra papryka, ulubione zioła
oliwa z oliwek
 

Sznycle posól, popieprz, obsyp ziołami. Cebule posiekaj w piórka. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć cebulkę i zeszklij. Dodaj sznycle i obsmaż  obu stron. Po chwili dodaj wino i zredukuj je na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotowe sznycle pokrój na kawałki.
Sałaty wyłóż na talerz, na niej ułóż ciepłe sznycle z cebulką, pokrojone drobno suszone pomidory i posyp słonecznikiem. Polej sosem z patelni i podawaj.

Smacznego :)



1 porcja zawiera średnio:

energia: 178 kcal
białko: 22 g
węglowodany: 6 g
błonnik: 2,3 g
tłuszcze: 8 g
cholesterol: 49 mg

8 komentarzy:

  1. Sałatka wygląda apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda i pewnie bardzo dobrze smakuje.Drób w połączeniu z sałatą to moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie :) Z indykiem to z pewnością bym się skusiła :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuję! Ja z kurczakiem dawno się pożegnałam (bo nie pasuje mi do grupy krwi), dlatego ostatnio króluje indyk. Tylko jakoś mało na niego pomysłów... dzięki za ten!

    OdpowiedzUsuń