wtorek, 25 marca 2014

Chleb bez mąki z ziarnami


Chleb bez mąki, drożdży, jaj. Z ziarnami i orzechami, pełen witamin, składników mineralnych i błonnika. Bezglutenowy, bez mleczny. Bardzo sycący, wilgotny o orzechowym smaku. Niezwykle zdrowy i bardzo smaczny. Receptura zbliżona do chleba, który odmienia życie. Długo utrzymuje świeżość i dobrze znosi mrożenie. Trudno o zdrowsze pieczywo :)

SKŁADNIKI:
150 g płatków jaglanych
5 łyżek siemienia lnianego w ziarnach (50g)
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki babki płesznik
2 łyżki szałwii hiszpańskiej (opcjonalnie)
120 g nasion słonecznika
30 g pestek dynii
40 g orzechów - u mnie nerkowce
1 łyżka miodu
4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
1 łyżeczka soli
350 ml letniej wody

W dużej misce wymieszaj suche składniki: płatki jaglane, siemię lniane, nasiona babki płesznik, słonecznik, dynię, orzechy i sól.
W drugim naczyniu wymieszaj wodę z rozpuszczonym olejem i miodem.
Wymieszaj dokładnie zawartość obu naczyń - ja robiłam to drewnianą łyżką.
Masę przełóż do małej keksówki (u mnie o długości 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnie mokrą łyżką, owiń folią spożywczą i odstaw na minimum 3 godziny w temperaturze pokojowej.
Piecz w temperaturze 175ºC przez 20 minut, następnie wyjmij chleb z formy i piecz na blaszce jeszcze ok.40 minut.
Przed krojeniem chleb trzeba całkowicie wystudzić.


1 kromka (40g) zawiera średnio:

energia: 98 kcal
białko: 4 g
węglowodany: 8 g
błonnik: 2,5 g
tłuszcze: 7 g
cholesterol: 0 mg



8 komentarzy:

  1. ciekawy przepis , dodam to wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, dziś pierwszy raz jestem na Twoim blogu, rozesłałam linka wszystkim znajomym. Ta strona jest fantastyczna! Na pewno będę z niej korzystać. Bloguj dalej! Pozdrawiam ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zmieszałam wszystkie składniki i już się nie mogę doczekać jak chleb będzie smakował.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chleb wyszedł rewelacyjny, mokry o orzechowym smaku. Właśnie go pałaszuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zamiast oleju kokosowego mogę użyć oliwy z oliwek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, bo chleb się rozpadnie...

      Usuń