środa, 12 marca 2014

Sałatka ala grecka






Prosta i szybka sałatka na powitanie wiosny. Zdrowa, lekka i kolorowa :) Sałatka bogate w witaminy: C, A, E oraz z grupy B.

SKŁADNIKI: na 1 dużą porcję:
1/2 główki sałaty rzymskiej
1 koper włoski
2-3 łodygi selera naciowego
8 pomidorków koktajlowych
8-10 czarnych oliwek
ok. 50 g sera feta ( u mnie owczy light)
dressing: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy, 2 łyżki wody


Sałatę poszarp na mniejsze kawałki, koper włoski pokrój w ćwierć plasterki, pomidorki przekrój na pół, seler pokrój w plastry. Warzywa wymieszaj razem, na wierzch połóż oliwki i ser feta pokrojony w kostkę.
Do słoiczka wlej składniki dressingu, szczelnie zamknij i wstrząsaj kilknaście sekund.
Sałatkę polej dressingiem przed podaniem.

Smacznego :)

 Sałatka zawiera średnio:

energia: 338 kcal
białko: 15 g
węglowodany: 27 g
błonnik: 8 g
tłuszcze: 22 g
cholesterol: 44 mg

8 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie ! :)
    Pozdrawiam, http://mm-ll-hh.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie lekkie danie - mój brzuch jest potem wdzięczny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Urozmaicona grecka, super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie delikatne przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie wygląda! O tej porze roku moja ulubiona sałata to rzymska :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super przepis na taka wiosenna pogode

    OdpowiedzUsuń