środa, 19 marca 2014

Fettuccine z warzywami



Ostatnio brakuje mi czasu na wszystko więc moje posiłki muszą być proste i szybkie do wykonania, a jednocześnie pełnowartościowe i syte. Fettuccine z warzywami to kolejna propozycja na  lekkie danie jednogarnkowe. W sam raz na powitanie nadchodzącej wiosny. Ja do dania dodałam tofu, ale świetnie nada się również ser feta czy kawałki pieczonego kurczaka. Zdrowo i kolorowo :)

SKŁADNIKI na 2 porcje:
200 g ugotowanego makaronu Fettucine - u mnie bezkaloryczny DIET FOOD
1 op. warzyw na patelnię
 opcjonalnie: 50 g tofu lub ser feta
sól, pieprz, chilli, imbir, kardamon, sos słodki chilli

Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Odstaw.
Patelnię teflonową dobrze rozgrzej i wrzuć warzywa na patelnie. Smaż kilka minut mieszając od czasu do czasu  - warzywa maja pozostać chrupiące. Do dania dodaj makaron, przypraw ulubionymi przyprawami i delikatnie wymieszaj. Podawaj natychmiast.
  
Opcjonalnie: Tofu  podsmaż na patelni grillowej i pokrój w kostkę. Dodaj do makaronu.
Opcjonalnie: Przygotowany makaron  podawaj z pokruszonym serem feta.

Smacznego :)

 1 porcja  zawiera średnio:

energia: 143 kcal
białko: 9,5 g
węglowodany: 21g
błonnik: 8,2 g
tłuszcze: 4 g
cholesterol: 0 mg


6 komentarzy:

  1. przepysznie, uwielbiam takie dania, bezkonkurencyjnie proste i zawsze dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne, wykorzystam pomysł na to danie

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tofu nie próbowałam, ale muszę to nadrobić :) Szukam swojego patentu na ten serek.

    OdpowiedzUsuń