![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYdDSFnHPef3Kbhyphenhyphenqgt2Ix3zzM3sFzQ50tvlS-kfrSQu1fx9HOZDna82X4582UXh73FTwpqBwmfVa2drnjD6mYuMuzqAUMtxBreslbioH3TNTq_KUyJu3nolqvFm4aDuoMdDGXVdCLmyfj/s200/30_minut.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJKoKZs_bz4JJQK8zksdYk4f9EhyWaIC_v-wAqdHVN6afBRHBP0OW2ImQgwRc9tMifKGTnb1PML1IJyBxDK6T3T9jQC82UUO1oUSaRks7nBpGmUUFAhaAYx6DWlhHzRHnx6EJZqtCXDVPM/s200/bez_glutenu.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7wBCyNRmdf3n05oRvNKpGr7TkpD4fCYJM6dlL6pmdhJNcRPCQRvINuKDH1AWs2aqGjJ9sL3QpS-XzvcV-oJQdCCpA0Mt0zsGYxTD0zOFOw_1Ku-D5i3r8sqACfEM7sIOHX4DAwA416PI4/s640/nale%C5%9Bniki-ikona.jpg)
Bezglutenowe naleśniki ze szpinakiem i ricottą – propozycja na proste, szybkie i smaczne danie. Miękkie i delikatne naleśniki, do tego szpinak i kremowy serek ricotta…Smakują naprawdę wspaniale! Polecam gorąco.
SKŁADNIKI:
120 g mąki bezglutenowej ( u mnie owsiana i ryżowa po 50 g)
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
300 ml mleka (u mnie ryżowe)
1 łyżka oleju
150 g świeżego szpinaku
100 g serka ricotta
ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
olej
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj ze sobą. Smaż cienkie naleśniki. Ja smażyłam na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po chwili dodaj szpinak, wymieszaj i duś przez chwilę by „zwiędł”. Dodaj ricottę i do smaku: gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Usmażone naleśniki posmaruj nadzieniem ze szpinaku i serka, zwiń w rulon i podawaj. Najlepiej smakują ciepłe.
Smacznego
![:)](http://pomidoribazylia.pl/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhq9MbgErWu_TK5Fci88i5PabfkWmFHl_kd_lkK2L0BH76RW43pTnDZsY7s9l8E_MROZ8of__h2a9bJpCN2SsN8pzMzC_TxEL9tO5-IMRnl5-TAS_bTks6bDcyMtQzekRXBX6jTsN68jdZR/s640/nale%C5%9Bniki.jpg)
Ostatnio jestem zmuszona gotować bezglutenowo, może zdążę wypróbować i ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuje, uwielbiam szpinak :)
OdpowiedzUsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuńU mnie kilka dni temu był makaron ze szpinakiem i ricottą, naleśniki smakują pewnie jeszcze lepiej! Na pewno zrobię!
OdpowiedzUsuńnaleśniki pierwsza klasa :) Wyglądają mega smakowicie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie naleśniki <3
OdpowiedzUsuńSkusił mnie ten przepis. uwielbiam naleśniki. Chociaż mam pytanie..piszesz, że użyłaś mąki ryżowej i owsianej. A mąka owsiana jest bezglutenowa? Jest taka?
OdpowiedzUsuń