wtorek, 10 lutego 2015
Batoniki dla alergików : bez mąki, jaj i mleka
Szybkie i proste do wykonania batoniki dla alergików. Nie zawierają mąki, mleka czy jaj, a same naturalne, składniki :) Świetna przekąska między posiłkami :)
SKŁADNIKI:
200 g płatków jaglanych
100 g płatków gryczanych
80 g mieszanych orzechów (np. nerkowca, laskowych)
170 g mieszanych owoców suszonych niesiarkowanych (np.rodzynek, moreli, fig)
25 g ziaren słonecznika
60 g mielonego siemienia lnianego
1 łyżka soku z cytryny
50 g płynnego miodu
150 g melasy z buraków cukrowych
30 g oleju rzepakowego
50 g oleju kokosowego
160 g zaparzonej, przestudzonej zielonej herbaty
1 łyżka babki płesznik (można pominąć)
Olej kokosowy rozpuść, morele i figi pokrój na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż masę i wciśnij ją w dno wyrównując powierzchnię mokrą łyżką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (bez termoobiegu) około 30 minut.
Ciasto po upieczeniu wystudź i pokrój na batoniki.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Takie batoniki to jest mega przekąska :)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie :)
Smacznie! ;)
OdpowiedzUsuńtakie batoniki są super, coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne składniki ;) na pewno takie zrobię (i to z babką płesznik ;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie batoniki wypełnione samymi dobrociami :)
OdpowiedzUsuńWspaniała strona. Oby tak dalej - będę częstszym gościem :)
OdpowiedzUsuńZapraszam chętnych , którzy są na SAMYM POCZĄTKU SWOJEJ DROGI :)
http://wysoka-szeroka.blogspot.com/
Zrobiłam i batoniki są pycha! Jedynym minusem jest to, że mi się kruszą (pewnie dlatego, że trochę zmodyfikowałam przepis). Właśnie dlatego mam pytanie, gdzie popełniłam błąd.
OdpowiedzUsuńW sumie dałam 150g miodu, ale nie dodałam melasy buraczanej. Pominęłam też sok z cytryny i babkę płesznik. Masę przed pieczeniem ucisnęłam konkretnie, więc to raczej nie jest przyczyną :)
Jakieś podejrzenia?
Miód zamiast melasy, która ma tu za zadanie właśnie skleić wszystko.. Najważniejszę, że są smaczne:)
UsuńI wszystko jasne! Dzięki za odpowiedź ;) Następnym razem już będzie idealnie :)
UsuńWyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńHerbata zielona,tzn liscie dodajemy czy napar?
OdpowiedzUsuń