poniedziałek, 2 lutego 2015

Ciasto dla alergika bez glutenu, mleka i jaj






Pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe - idealne dla alergików: bez glutenu, mleka, jaj... Hit w moim domu :) Ciasto zainspirowane przepisem z bloga Moje Wypieki.

SKŁADNIKI:
300 g mieszanki mąk bezglutenowych (np. 150 g ryżowej, 100 g gryczanej, 50 g ziemniaczanej)
50 g ciemnego kakao
260 g ksylitolu (cukier brzozowy ) lub zwykłego
15 g sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka aromatu waniliowego
40 g oleju rzepakowego
380 g wody
dowolna polewa: czekoladowa lub orzechowa

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dolej ocet, oliwę, aromat i wodę. Całość wymieszaj widelcem do połączenia składników. Blachę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nie ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 45 minut - piecz do "suchego patyczka". Ostudzone ciasto polej polewą.




7 komentarzy:

  1. Bardzo lubie takie czekoladowe ciasta wiec zapisuje przepis :) Dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A u mnie się okazało, że mogę tylko kokosową mąkę i teraz myślę, co mogę z niej zrobić :(
    www.joannahasnik.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jest rewelacyjne:) do tej pory bezglutenowe wypieki bez jajka to wychodziły mi jakieś potworki, owszem dało się je zjeść ale ciągle brakowało smaku normalnego ciasta, a ten przepis jest super! następnym razem sprobuje zamienić mąkę gryczaną na makę z ciecierzycy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam dokładnie z przepisem i niestety wyszedł mi "potworek" (jak to jedna z Pań nazwała nieudane ciasta).
    Dla mnie i każdego z domowników było to ciasto niezjadliwe :( o przykrym zapachu i smaku, przez co wylądowało w koszu :( A może to po prostu kwestia przyzwyczajenia do ciast z mąki pszennej, mleka i jajek.. No trudno, nam nie posmakowało, ale może komuś innemu posmakuje. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń