niedziela, 8 lutego 2015
Bezglutenowe i bezmleczne racuchy z jabłkami
Bezglutenowe i bezmleczne racuchy z jabłkami. Puszyste i delikatne. Świetne na niedzielny podwieczorek :)
SKŁADNIKI:
zaczyn:
30 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka roślinnego ( u mnie migdałowe)
1 łyżka cukru
Ciasto:
150 ml ciepłego mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
1 jajko
200 g mieszanki mąk bezglutenowych
50 g mąki ryżowej
2 jabłka
Zaczyn: W wysokim naczyniu rozpuść drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdżowy zaczyn, jajko i mleko. Dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na duże plastry.
Dużą,beztłuszczową patelnie dobrze rozgrzej. Nakładaj dużą łyżką placuszki i wciskaj w niej plastry jabłka. Smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj ciepłe posypane cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie i bardzo puchato :) Ja dzisiaj na obiad miałam bezglutenowe placki z jabłkami, ale nie na drożdżach, a następnym razem chyba wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńOo, świetne! Na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńJakie puszyste! Super pomysł :>
OdpowiedzUsuńwyglądają na mega puszyste !
OdpowiedzUsuńMoja ciocia robi najlepsze na świecie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam synkowi, z tą różnicą że starłam jabłka na tarce. Są naprawdę pyszne! Przepis ląduje w moim zeszycie.
OdpowiedzUsuńczy wystarczy mąka ryżowa i np.owsiana?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak
UsuńCzy na patelni teflonowej bez tłuszczu można smażyć ?
OdpowiedzUsuńCzy na śniadanie dla dziewczyny można zrobić takie racuchy ?