piątek, 27 lutego 2015
Lekkie ryżowe pierogi leniwe
Dzisiaj przepyszna, lekka i bezglutenowa propozycja, której musicie koniecznie spróbować! Danie szybkie do wykonania, pierożki są bardzo delikatne w smaku, miękkie i wilgotne. Idealne. Polecam Wam bardzo gorąco!
SKŁADNIKI (na 2 porcje)
200 g chudego twarogu (najlepiej mielonego)
1 jajko
25 g mąki ryżowej
do podania: jogurt naturalny
Twaróg zmiel. W misce umieść ser, jajko i mąkę ryżową. Wymieszaj dokładnie - najlepiej przy pomocy blendera lub melaksera by uzyskać jednolitą masę.
W dużym garnku zagotuj wodę i lekko posól. Przy pomocy łyżki (ja używałam 2 łyżek małej i dużej by pierogi były bardziej kształtne) wrzucaj pierogi na gotującą się wodę. Gdy pierożki wypłyną na powierzchnie gotuj je jeszcze 1 minutę i za pomocą łyżki cedzakowej delikatnie wyjmij na talerz.
Podawaj z jogurtem.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 176 kcal
białko: 24 g
węglowodany: 13 g
błonnik: 0,5 g
tłuszcze: 0,9 g
cholesterol: 81 mg
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Te kluseczki muszą być bardzo delikatne. Taki urok mąki ryżowej. Z chęcią spróbuję je zrobić. :)
OdpowiedzUsuńRyżowe? Tego jeszcze nie widziałam :) Wyglądają bardzo delikatniuśko i puszyście. Jak żadne inne. Koniecznie chcę wypróbować.
OdpowiedzUsuńDla mnie to by była jedna porcja, pycha:D
OdpowiedzUsuńwyglądają jak chmurki , pycha !! chętnie bym zjadła tak pyszne leniwe ;)
OdpowiedzUsuńO proszę, smacznie i szybko! Nie rozumiem ludzi, dla których "powodem" jedzenia fastfoodów jest brak czasu na zrobienie normalnego posiłku! :)
OdpowiedzUsuńPodobają mi się te kluseczki! A dzisiaj akurat kupiłam twaróg ;-)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com
hej zrobilam te pierozki ale wyszly mi bardzo twarde, czy takie wychodza czy zrobilam cos nie tak?
OdpowiedzUsuńhej zrobilam te pierozki ale wyszly mi bardzo twarde, czy takie wychodza czy zrobilam cos nie tak?
OdpowiedzUsuńWychodzą bardzo miękkie i delikatne. Jeśli sa za twarde to może dodałaś zbyt dużo mąki lub ser był zbyt suchy.
UsuńSpróbuj jeszcze raz bo naprawdę warto :) Pozdrawiam!
Zrobiłem z mąki pełnoziarnistej - pyszne, zaoszczędzone kalorie poszły na odrobinę cukru do posypania. Szybkie i puszyste, idealne danie na diecie 1000 kcal, mieści się w 200 kcal.
OdpowiedzUsuńWypróbowałam przepis - Pyszne!
OdpowiedzUsuńTo jest to, czego szukałam :)
Bezglutenowe danie mączne. Te leniwe pierogi są tak proste w przygotowaniu, a smakiem nie odbiegają znacznie od tych "tradycyjnych". Są za to delikatniejsze.
Dziękuję!
Polecam! :)
Masz bardzo fajne przepisy. W wielu z nich pojawia się mąka ryżowa lub kukurydziana. Myślisz, że mogę ją zastąpić mąką żytnią 2000?
OdpowiedzUsuńNiestety na pewno nie we wszystkich przepisach i nie w proporcjach 1:1. Bardziej sprawdzi się np. mąka gryczana, a z żytnią z pełnego przemiału trzeba pomanewrować z dodawaną ilością...
UsuńZapisuję i jutro robię, bloga przeglądam dalej, wszystko wygląda przepysznie! :) Zapraszam do mnie www.feeleat.blogspot.com na zdrową kuchnię :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takich pierożków :)
OdpowiedzUsuńWyszły! : )
OdpowiedzUsuńTo znaczy jak zwykle zmieniłam troszkę przepis, ale i tak wyszły chmurki - dodałam 2 jajka (chciałam więcej białka), 50 g twarożku więcej, no i analogicznie maki ryżowej - cudny przepis, dziekuję!
Zajmuje dosłownie 10 min, polałam ghee i skwarkami migdałowymi, fantastyczne.