czwartek, 22 marca 2012

Dietetyczne i lekkie batoniki z musli


Bardziej lekko i dietetycznie chyba się nie da... Batoniki bez mąki, tłuszczu i białego cukru. Lekka i pełnowartościowa przekąska, nie tylko dla tych co na diecie...



SKŁADNIKI:
ok. 2 szklanki bezcukrowego musli
1/2 szklanki otrębów pszennych
200 ml mleka skondensowanego light niesłodzonego
2 jajka
4 łyżki cukru brzozowego

Mleko wymieszać z jajkami, dodać cukier oraz wsypać musli i otręby. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie jeszcze raz wymieszać. Masa musi być gęsta i wchłonąć prawie cały płyn.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Mieszankę wysypać na prostokatną blachę (u mnie 30x20) wyłożoną papierem do pieczenia. Masę dosinąć łyżką i wsadzic do piekarnika. Piec 25-30 minut.



Przepis dołączam do kategorii przepisy dietetyczne w akcji Wypieki bez mąki

5 komentarzy:

  1. Bardzo chętnie zjadłabym takiego batonika:)

    OdpowiedzUsuń
  2. i bez grzechu można podjadać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś pysznego! Można zjeść bez wyrzutów sumienia;D

    OdpowiedzUsuń
  4. takie batony lubię w każdej odmianie :)

    OdpowiedzUsuń