czwartek, 29 marca 2012
Batonik fitness
Jak widać moja faza owsiankowa ma się dobrze :) Tym razem było to bardzo zdrowy, pyszny i mocno otrębowy batonik. Z dodatkiem suszonych wiśni - rewelacja! Idealne na śniadanie, jak i do popołudniwej kawy. POLACAM!
SKŁADNIKI:
80 g otrębów owsianych
120 g zarodków pszennych
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
1/2 szklanki suszonych wiśni
3 łyżki cukru brzozowego
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/3 szklanki oleju
W jednym naczyniu łączymy składniki suche, w drugim mokre. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą.
Blaszkę o średnicy ok.20 x 20 wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy masę otrębową. Wciskamy łyżką w dno.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
Gdy masa lekko przestygnie, kroimy na kawałki. Batoniki przechowywać w szklanym słoiku, nawet po kilku dniach są nadal pyszne!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale super przepis! Muszę go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńLubię bardzo takie batoniki:)
OdpowiedzUsuńJa dziś robię ciasteczka musli :) Twoje fitness - mmm te orzeszki :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na zdrową przekąskę;)
OdpowiedzUsuńMniam, jak ja lubię takie batoniki!:)
OdpowiedzUsuńfitness, a taki apetyczny ! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com