środa, 16 maja 2012

Jogurtowy deser z rabarbarem


Pyszny, lekki deser no i z rabarbarem! Czy trzeba o lepszą reklamę?

SKŁADNIKI:
1 op. jogurtu naturalnego
1 łyżeczka syropu z agawy (lub miodu)
kilka łodyg rabarbaru
cukier brzozowy (lub fruktoza, słodzik - co kto preferuje)
kilka orzechów włoskich



Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, zalać wodą i ugotować kompot. Posłodzić do smaku.
Rabarbar wyjąc o kompotu, odsączyć i ostudzić.
Jogurt wymieszać z syropem lub miodem. Do wysokich szklanek włożyć po kilka łyżek jogurtu, rabarbar i ponownie jogurt. Posypać orzechami włoskimi.

Najlepiej smakuje mocno schłodzony.


2 komentarze:

  1. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ok w sobote lece na targ po wiecej rabarbaru i próbuję zrobić jodurtowy deser :D wygląda smacznie a w notce na pewno wspomnę skąd mam przepis :D

    OdpowiedzUsuń