wtorek, 11 grudnia 2012
Bakłażan z sosem pomidorowym z rodzynkami
Bakłażan z sosem pomidorowym i rodzynkami to jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie tego warzywa. Z powodzeniem zastępuje pełne danie obiadowe - jest lekkie, a jednocześnie syty. Lekko słodkawe dzięki obecności rodzynek.
Dla mnie to doskonale połączenie smaków. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI:
2 bakłażany
2 puszki pomidorów krojonych
1 mała cebule
1 łyżka ziaren sezamu
40g rodzynków
kilka listków bazylii
parmezan lub grana padano
sól
pieprz
Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny.
Bakłażana pokrój w plasterki, posyp solą i odstawić na 20 minut by puścił wodę.
Na rozgrzaną patelnie wlej odrobinę oliwy, wrzuć pokrojoną cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj sezam, rodzynki i pomidory. Duś około 15 minut, pod koniec dodaj posiekana bazylię, sól i pieprz.
Bakłażana wytrzyj ręcznikiem papierowym i smaż z obu stron do miękkości(ja smażyłam na patelni grillowej bez tłuszczu). Przełóż na półmisek. Na bakłażan połóż łyżkę sosu pomidorowego i znów bakłażana, następnie warstwę pomidorów i znów bakłażana - aż do wyczerpania składników. Na górze powinna się znaleźć warstwa pomidorów. Posyp startym parmezanem.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bakłażan, sos pomidorowy i rodzynki? Bardzo odważne połączenie. Ciekawa jestem, jak smakuje to danie :)
OdpowiedzUsuńwow! wyglądają imponująco jak takie małe wieżyczki, ostatnio miałam ochotę na bakłażan, szkoda że wcześniej nie znałam tego przepisu, muszę go koniecznie przetestować
OdpowiedzUsuńmniam:)
OdpowiedzUsuńa ja właśnie mam bakłażana, ale pomysłu na niego nie było;)
wyglada świetnie;)
OdpowiedzUsuńjaka smaczna wieżyczka! :D
OdpowiedzUsuń