wtorek, 11 grudnia 2012

Bakłażan z sosem pomidorowym z rodzynkami




Bakłażan z sosem pomidorowym i rodzynkami to jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie tego warzywa. Z powodzeniem zastępuje pełne danie obiadowe - jest lekkie, a jednocześnie syty. Lekko słodkawe dzięki obecności rodzynek.
Dla mnie to doskonale połączenie smaków. Polecam gorąco!



SKŁADNIKI:
2 bakłażany
2 puszki pomidorów krojonych
1 mała cebule
1 łyżka ziaren sezamu
40g rodzynków
kilka listków bazylii
parmezan lub grana padano
sól
pieprz



Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny.
Bakłażana pokrój w plasterki, posyp solą i odstawić na 20 minut by puścił wodę.
Na rozgrzaną patelnie wlej odrobinę oliwy, wrzuć pokrojoną cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj sezam, rodzynki i pomidory. Duś około 15 minut, pod koniec dodaj posiekana bazylię, sól i pieprz.

Bakłażana wytrzyj ręcznikiem papierowym i smaż z obu stron do miękkości(ja smażyłam na patelni grillowej bez tłuszczu). Przełóż na półmisek. Na bakłażan połóż łyżkę sosu pomidorowego i znów bakłażana, następnie warstwę pomidorów i znów bakłażana - aż do wyczerpania składników. Na górze powinna się znaleźć warstwa pomidorów. Posyp startym parmezanem.

Smacznego :)



5 komentarzy:

  1. Bakłażan, sos pomidorowy i rodzynki? Bardzo odważne połączenie. Ciekawa jestem, jak smakuje to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! wyglądają imponująco jak takie małe wieżyczki, ostatnio miałam ochotę na bakłażan, szkoda że wcześniej nie znałam tego przepisu, muszę go koniecznie przetestować

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam:)
    a ja właśnie mam bakłażana, ale pomysłu na niego nie było;)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaka smaczna wieżyczka! :D

    OdpowiedzUsuń