czwartek, 13 grudnia 2012

Korzenne odchudzone ciastka owsiane





Kolejne z moich eksperymentalnych. Mąkę pszenną częściowo zastąpiłam pełnoziarnistą, cukier puder cukrem brzozowym, dodałam płatki owsiane i odrobinę przyprawy korzennej. Efekt okazał się naprawdę pyszny! Kruche, mocno owsiane i idealnie słodkie. Nie są to mega dietetyczne ciastka, ale na pewno zdrowsze niż tradycyjne kruche ciastka.
Proporcje podaję przybliżone (robiłam trochę na oko)więc trzeba mąkę podsypywać partiami ;)
Do tych ciastek na pewno powrócę jeszcze nie raz - smakowały wszystkim bez wyjątku :)


SKŁADNIKI:
220 g mąki pszennej
100 g mąki pełnoziarnistej żytniej
150 g płatków owsianych
250 g masła
80 g cukru brzozowego miałkiego (lub 120 g cukru pudru)
1 łyżka przypraw korzennych
1 jajko
1 żółtko



Z wszystkich składników zagniataj elastyczne i jednolite ciasto. W razie konieczności (gdyby się kleiło zbyt mocno) podsyp lekko mąką. Uformuj kule, zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjmij, chwilę wyrób i rozwałkuj na wysypanym mąką stole na grubość około 0,5 cm. Wykrawaj ciastka - ja robiłam to za pomocą szklanki - i układaj na wyłożonej papierem blaszce.
Gotowe ciasto wsadź do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 15 minut na złoty kolor.

SMACZNEGO :)




9 komentarzy:

  1. Super pomysł :-) i do tego zdrowy :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię eksperymenty w kuchni, czasem coś fajnego z tego wychodzi:) a ciasteczka owsiane uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam ochotę pobiec do kuchni i je upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Owsiane są super! Muszę wypróbować ten przepis ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. przepadam za owsianymi! bardzo zgrabne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super ciacha ,idealne na święta ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszą być pyszne. Chyba je niedługo wypróbuję.
    Zapraszam do mnie: http://kulinarne-zmagania-fate.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń