niedziela, 2 grudnia 2012

Kurczak słodko kwaśny



Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami jednym z moich ulubionych przepisów na danie z kurczaka. Piersi kurczaka duszone ze słodką papryką, ananasem w sosie słodko - kwaśnym i lekko pikantnym. Przepis zapewne dla wielu znany, ale każdy ma swoje ulubione dodatki - ja najbardziej lubię w wersji lekko pikantnej, z dodatkiem sosu słodkiego chilli.
Szybkie do wykonania, lekkie i bardzo smaczne! Polecam!


SKŁADNIKI:
2 piersi kurczaka
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki czerwonej
4 plastry ananasa z puszki
100 ml soku z ananasa z puszki
sól, pieprz, chilli
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu winnego
sos słodki chilli Tao Tao
oliwa


Pierś kurczaka umyj i pokrój w kostkę.
Paprykę i ananasa pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć kurczaka i podsmaż. Do kurczaka dodaj paprykę, podsmaż razem 2 minuty. Miód wymieszaj z sokiem ananasowym i octem, a następnie wlej do kurczaka. Duś razem około 10 minut (papryka powinna być delikatnie twardawa), dodaj ananasa, chilli, sól i pieprz do smaku.
Na koniec wlej 2-3 łyżki sosu Tao-Tao i dokładnie wymieszaj.

Podawaj z ryżem jaśminowym, basmati lub makaronem sojowym.

Smacznego :)



2 komentarze: