wtorek, 4 grudnia 2012

Ciasteczka owsiane rumowe



Dietetyczne ciasteczka owsiane pachnące rumem.... idealny i lekki wypiek na zbliżające się święta. Mocno owsiane i mocno otrębowe ciasteka z wyraźnym aromatem rumu. Składnikami można manipulować do woli. Ciacha są miękkie lecz suche, ale doskonale smakują do porannej kawy... Zdrowy, wysoko błonnikowy i dietetyczny wypiek. Polecam!


SKŁADNIKI:
130 g masła
60 g cukru brzozowego (lub 85 g brązowego cukru)
1 łyżka aromatu rumowego
1 jajko
1 białko
20 g otrębów granulowanych śliwkowych Kupiec
50 g otrębów pszennych
85 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g płatków owsianych górskich



Masło roztop i przestudź.
Do tłuszczu dodaj cukier i aromat. Ucieraj mikserem na gładka masę. Po chwili dodaj jajka. Następnie kolejno dosypuj otręby, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz płatki owsiane. Powstanie gęste, klejące ciasto, ale bardzo łatwo się z nim pracuje;)
Piekarnik nagrzej do 170 stopni (piekłam na termoobiegu). Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Z ciasta formuj mokrymi rękami kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczaj je mokrą łyżką.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.

Smacznego :)





4 komentarze:

  1. jak ujrzałam te ciacha westchnęłam "ojejku"!:D:D:D pychota! owsiane w rumowej wersji- coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rum to fajny pomysł na bardziej odświętne ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Owsiane ciasteczka są the best :)

    OdpowiedzUsuń