środa, 5 grudnia 2012

Dietetyczny bigos z kurczakiem



Bigos z kurczakiem w wersji dietetycznej. Daleko mu do bigosu staropolskiego, ale nam bardzo smakowała ta odchudzona wersja. Jest znacznie mniej tłusty, ale dzięki dodatkowi suszonych grzybów i śliwek bardzo aromatyczny. Pierwszą, eksperymentalna próbę odchudzenia bigosu uważam za bardzo smaczną i udaną :)
Polecam!

SKŁADNIKI:
300 g kurczaka
500 g kapusty kwaszonej
1/4 szklanki białego półwytrawnego wina
1 mała cebulka
2 łyżki suszonych grzybów
3 śliwki suszone
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżki sosu pomidorowego


Grzyby namocz w ciepłej wodzie, kapustę wypłucz jeśli jest bardzo kwaśna i lekko pokrój.
Kurczaka pokrój w kostkę. Cebulkę posiekaj i podsmaż na łyżce oliwy, dodaj kurczaka. Podsmaż chwile razem, dodaj kapustę, grzyby suszone z woda w której się moczyły, wino, sos pomidorowy, śliwki, liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem około godzinę podlewając wodą w zależności od potrzeb, by kapusta się dusiła.
Dopraw do smaku.


Smacznego :)


11 komentarzy:

  1. Nie lubię bigosu od dziecka,ale twój był raczej pyszny ;)

    http://lekko-pysznie-i-zdrowo.blogspot.de/ WEJDZIECIE NA MOJEGO NOWEGO BLOGA?
    PROSZE.

    I z góry dziękuję ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Bigos wygląda super, ale co do samego podsmażania - na oleju rzepakowym lepiej się smaży niż na oliwie, bo olej znacznie lepiej się "zachowuje" pod wpływem wysokich temperatur i po smażeniu wciąż ma w sobie właściwości odżywcze, podczas gdy oliwa z oliwek bardzo szybko je traci na patelni...

    OdpowiedzUsuń
  3. mój tata był by zachwycony jakbym zjadła to co on kocha , z checią ,ale tylko w takiej zdrowej wersji ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Bigos z kurczakiem! A to nowosc dla mnie. Wpadl mi w smak. Gratulacje, ze jestes "na swoim". Dziwie sie co niektorym blogom, ze nie decyduja sie na wlasna domene od poczatku. Jak wsponialas, to mnostwo pracy aby przenies cala zawartosc...

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie robił będę według tego przepisu, tylko wszystko x4, bo z 2kg kapusty. Wszystko będzie tak samo, tylko zamiast kurczaka indyk, bo akurat mam indyka i chcę go wykorzystać.

    OdpowiedzUsuń
  6. Testuje Twoje przepisy i jestem zachwycona Twoim blogiem POWODZENIA

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę, że moj komentarz się nie zapisał. Ja dodałem jeszcze rozmarynu, dzięki temu bigos ma posmak, jakby dodano czegoś wędzonego. Pychaaaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam pytanie: jak długo trzeba wcześniej moczyć grzyby?

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie zrobiłam go, jest przepyszny i smakuje jak u babci.
    I kto powiedział, że bigos musi być ciężkostrawny? :)

    OdpowiedzUsuń