środa, 5 grudnia 2012
Dietetyczny bigos z kurczakiem
Bigos z kurczakiem w wersji dietetycznej. Daleko mu do bigosu staropolskiego, ale nam bardzo smakowała ta odchudzona wersja. Jest znacznie mniej tłusty, ale dzięki dodatkowi suszonych grzybów i śliwek bardzo aromatyczny. Pierwszą, eksperymentalna próbę odchudzenia bigosu uważam za bardzo smaczną i udaną :)
Polecam!
SKŁADNIKI:
300 g kurczaka
500 g kapusty kwaszonej
1/4 szklanki białego półwytrawnego wina
1 mała cebulka
2 łyżki suszonych grzybów
3 śliwki suszone
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżki sosu pomidorowego
Grzyby namocz w ciepłej wodzie, kapustę wypłucz jeśli jest bardzo kwaśna i lekko pokrój.
Kurczaka pokrój w kostkę. Cebulkę posiekaj i podsmaż na łyżce oliwy, dodaj kurczaka. Podsmaż chwile razem, dodaj kapustę, grzyby suszone z woda w której się moczyły, wino, sos pomidorowy, śliwki, liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem około godzinę podlewając wodą w zależności od potrzeb, by kapusta się dusiła.
Dopraw do smaku.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pycha;)
OdpowiedzUsuńNie lubię bigosu od dziecka,ale twój był raczej pyszny ;)
OdpowiedzUsuńhttp://lekko-pysznie-i-zdrowo.blogspot.de/ WEJDZIECIE NA MOJEGO NOWEGO BLOGA?
PROSZE.
I z góry dziękuję ;*
Bigos wygląda super, ale co do samego podsmażania - na oleju rzepakowym lepiej się smaży niż na oliwie, bo olej znacznie lepiej się "zachowuje" pod wpływem wysokich temperatur i po smażeniu wciąż ma w sobie właściwości odżywcze, podczas gdy oliwa z oliwek bardzo szybko je traci na patelni...
OdpowiedzUsuńmój tata był by zachwycony jakbym zjadła to co on kocha , z checią ,ale tylko w takiej zdrowej wersji ;p
OdpowiedzUsuńBigos z kurczakiem! A to nowosc dla mnie. Wpadl mi w smak. Gratulacje, ze jestes "na swoim". Dziwie sie co niektorym blogom, ze nie decyduja sie na wlasna domene od poczatku. Jak wsponialas, to mnostwo pracy aby przenies cala zawartosc...
OdpowiedzUsuńWłaśnie robił będę według tego przepisu, tylko wszystko x4, bo z 2kg kapusty. Wszystko będzie tak samo, tylko zamiast kurczaka indyk, bo akurat mam indyka i chcę go wykorzystać.
OdpowiedzUsuńTestuje Twoje przepisy i jestem zachwycona Twoim blogiem POWODZENIA
OdpowiedzUsuńWidzę, że moj komentarz się nie zapisał. Ja dodałem jeszcze rozmarynu, dzięki temu bigos ma posmak, jakby dodano czegoś wędzonego. Pychaaaaa :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie: jak długo trzeba wcześniej moczyć grzyby?
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam go, jest przepyszny i smakuje jak u babci.
OdpowiedzUsuńI kto powiedział, że bigos musi być ciężkostrawny? :)
Pyszny! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis z NaturHouse?
OdpowiedzUsuńZawsze robię bigos z kurczakiem, głównie dlatego, że nie lubię czerwonego mięsa. Dodatkowo dodaje podsmażoną kiełbaske z drobiu i mnóstwo posiekanego, świeżego koperku.Pycha!
OdpowiedzUsuńJa ostatnio zrobiłam bigosik na filecie z indyka i wołowince, kapusta kiszona i słodka, pomidory w puszce. Mega pycha. Nawet mój mąż się zajadał.
OdpowiedzUsuń