piątek, 10 maja 2013

Lekki torcik jogurtowy z brzoskwiniami



Lekki i delikatny torcik jogurtowy - bez cukru, mąki czy śmietanki - tylko serek homogenizowany i jogurt, z dodatkiem bez cukrowych biszkoptów. Koncepcja na torcik była mojego synka, który uwielbia biszkopty i chciał je w dwóch warstwach. Ciasto idealne na ciepłe dni, bardzo smaczne, proste i szybkie do wykonania. No i bez zbędnych kalorii :) Polecam gorąco :)


SKŁADNIKI:
1 op. biszkoptów (użyłam bez cukrowych)
700 g serka homegenizowanego waniliowego
200 g jogurtu naturalnego
500 g jogurtu brzoskwiniowego (użyłam Jogobelli light)
5 łyżek żelatyny
1 puszka brzoskwiń
1 galaretka brzoskwiniowa


Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu i odstaw do stężenia.
Żelatynę dokładnie rozpuść w gorącej wodzie.
Na dnie dużej tortownicy ( u mnie o średnicy 26 cm) rozłóż biszkopty.
Serek waniliowy dokładnie wymieszaj i dodaj połowę przygotowanej żelatyny. Masę serową wylej na biszkopty i wyrównaj powierzchnie. Ułóż kolejna warstwę biszkoptów i wstaw tortownice do lodówki.
Jogurt brzoskwiniowy zmiksuj z naturalnym i dodaj pozostałą część żelatyny. Wymieszaj.
Masę jogurtową wylej na masę serowo-biszkoptową i odstaw do lodówki do stężenia.
Gdy masa jogurtowa stężeje, ułóż na niej kawałki brzoskwiń z puszki i zalej tężejącą galeratką.
Torcik wstaw do lodówki na kilka godzin.

Smacznego :)


100 g zawiera średnio:
energia: 220 kcal
białko: 16 g
węglowodany: 27 g
błonnik: 0,4 g
tłuszcze: 13 g
cholesterol: 41 mg


4 komentarze:

  1. Lekka propozycja w sam raz na takie ciepłe dni jakie mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie lekkie serniczki, a ten z brzoskwiniami wygląda obłędnie :)

    Pozdrawiam Cię Aniu,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham brzoskwinie ,ten torcik jest świetny !! kusząco wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na bardzo delikatne i leciutkie :)

    OdpowiedzUsuń