wtorek, 7 maja 2013
Warsztaty kulinarne dla dzieci "Kipi kasza, kipi groch..."
Pod koniec kwietnia w Szkole Podstawowej nr 52 Fundacji Familijny Poznań odbyły się kolejne warsztaty z zakresu Promocji Zdrowia. Warsztaty te dzięki wsparciu naszych Partnerów i Sponsorów były zupełnie wyjątkowe! Wsparcia produktowego udzielili nam: Kupiec, Barilla, marka Fit&Easy oraz Monini. Speedcook wypożyczył nam swoje niesamowite urządzenie, dzięki któremu mogliśmy ugotować w szybki i prosty sposób te pyszne i zdrowe produkty.
Były to zajęcia całodzienne na których główną tematyką były produkty pełnoziarniste. Podzieliłam je na 2 etapy:
1. "Kipi kasza, kipi groch..." na którym dzieci poznawały wszystkimi zmysłami produkty dostarczone nam przez firmę Kupiec jak: ryż basmati, dziki, jaśminowy, paraboiled oraz kaszę: jaglaną, jęczmienną, gryczaną, kus kus... Próbowały także deser przygotowany w Speedcooku: płatki ryżowe Kupiec na mleku z musem jabłkowym - część dzieci nawet zgłosiło się po dokładkę!
Nasi mali kucharze poznali też warzywa strączkowe jak fasola, groch czy ciecierzyca.
W rankingu kasz zwyciężyła bezapelacyjnie kasza jęczmienna, a z ryżu najbardziej smakował jaśminowy i basmati. Myślę, że to ważna wskazówka dla rodziców: Wasze dzieci lubią kaszę jęczmienną! Znają mnóstwo dań z jakimi można ja przygotować więc może warto spróbować w domu...?:)
2. "Viva la pasta" ogarnęło nas makaronowe szaleństwo, ale o tym w kolejnym poście...
Na warsztatach zaproszony przez nas gość, który przyleciał prosto ze słonecznej Italli zrobił ponad 400 zdjęć... Oddają tylko częściowo atmosferę towarzyszącą warsztatom: zapał i zaangażowanie dzieci, wspaniale wyglądające potrawy i zapach pysznego sosu pomidorowego...
Zapraszam na fotorelację :)
Dzieci czekają na rozpoczęcie warsztatów:
Wszyscy przebrani w fartuszki i czapy...
i w doskonałych nastrojach :)
Humory dopisywały wszystkim bez wyjątku!
Pierwszym zadaniem podczas warsztatów było uzupełnienie naszej Piramidy Żywieniowej. Dzieci z obrazków wybierały produkty, które powinny się jeszcze znaleźć na Piramidzie, a tym samym w naszym codziennym jadłospisie...
Następnie samodzielnie przyklejały obrazki w odpowiednie miejsca...
Nasza Piramida została zapełniona w 100% !
Przyszła zatem pora na poznanie produktów pełnoziarnistych wszystkimi dostępnymi zmysłami!
Dzieci próbowały ryż rożnego rodzaju, wiele rodzajów kaszy oraz płatki owsiane i ryżowe
Próbowali wszyscy bez wyjątku byśmy mogli zrobić ranking kasz, które dzieciom najbardziej smakowały. Bezapelacyjnie wygrała kasza jęczmienna - prawie 90% dzieci stwierdziło, że najbardziej im smakuje właśnie ta kasza oraz ryż jaśminowy i basmati!
Z uśmiechem wszystkie dzieci próbowały produktów pelnoziarnistych firmy Kupiec, ugotowanych dzieki Speedcookowi :)
Ciepła herbata na zakończenie pierwszego posiłku :)
Były nawet dokładki deseru ryżowego, który w ekspresowym tempie ugotowaliśmy w Speedcooku :)
Chwila odprężenia...
I kolejne poważne zadanie edukacyjne : przygotować plakat reklamujący jedzenie produktów pełnoziarnistych. Do wykorzystania kasze, fasole, groch, makarony i rożnego rodzaju zdjęcia...
Praca w pełni zespołowa :)
Efekty pracy dzieci były naprawdę imponujące!
Aktualnie plakaty wiszą na ścianach szkoły i zachęcaja wszystkich uczniów do jedzenia produktów pełnoziarnistych :)
Po tej części dzieci pobiegły na boisko, a my zaczęłyśmy przygotowania do drugiej części warsztatów, gdzie królował makaron....a o tym w kolejnym poście już wkrótce...
c.d.n.....
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz