czwartek, 30 maja 2013

Makaroniki z płatków owsianych


 Inspirację na ten przepis znalazłam w książce "Diety niskoenergetyczne" Z. Chełmińskiej. Uwielbiam makaroniki i koniecznie musiałam spróbować przepisu light - przepis jest jednak dość mocno zmodyfikowany w stosunku do oryginalnego, dopasowany pod moje kubki smakowe :)
 Ciasteczka są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, najlepsze ciepłe, bo na drugi dzień robią się twardawe. Uważajcie by nie trzymać ich zbyt długo w piekarniku! Testujcie i próbujcie! Miłego weekendu!

 SKŁADNIKI: na 30 ciasteczek:
3 łyżki płatków owsianych
170 g mąki ryżowej
10 g ziaren słonecznika
30 g mielonych orzechów
10 g nasion sezamu
50 g otrębów
50 g mielonego siemienia lnianego
50 g ksylitolu (lub ew. brązowego cukru)
4 łyżki oleju
250 szklanki soku jabłkowego

Suche składniki wymieszaj w misce i powoli połącz z olejem. Dodaj sok jabłkowy i dokładnie wymieszać.
Mokrymi rekami z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczaj łyżką moczoną w wodzie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na max. 20 minut.

 1ciastko zawiera średnio:

energia: 53 kcal
białko: 1,1 g
węglowodany:7 g
błonnik: 0,4g
tłuszcze: 2,4 g
cholesterol: 0 mg



9 komentarzy:

  1. Mmm coś pysznego ! Uwielbiam te ciasteczka a jeśli tylko są małokaloryczne to zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszelkie przepisy z płatek owsianych, a te ciasteczka są świetne !

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam owsiane chrupanie! więc porywam przepis i chętnie upiekę sobie takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. makaroniki? co za urocza nazwa dla ciasteczek :D

    OdpowiedzUsuń
  5. witaj :)
    Nominowałem Cię do LIEBSTER BLOG AWARD...
    http://kava-kado.blogspot.com/2013/05/liebster-blog-award.html
    ZAPRASZAM :)

    OdpowiedzUsuń
  6. takiego bloga szukałam, super! zdrowo, lekko i pysznie! będę zaglądać reguarnie! : )

    OdpowiedzUsuń
  7. co dać zamiast mąki ryżowej, bo nie mam. Czy one są chrupiące czy gumowe ;) super przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciacha są chrupiące.Myślę, że można próbować ze zwykłą mąka pszenną lub krupczatką lub semoliną.

      Usuń