czwartek, 30 maja 2013
Makaroniki z płatków owsianych
Inspirację na ten przepis znalazłam w książce "Diety niskoenergetyczne" Z. Chełmińskiej. Uwielbiam makaroniki i koniecznie musiałam spróbować przepisu light - przepis jest jednak dość mocno zmodyfikowany w stosunku do oryginalnego, dopasowany pod moje kubki smakowe :)
Ciasteczka są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, najlepsze ciepłe, bo na drugi dzień robią się twardawe. Uważajcie by nie trzymać ich zbyt długo w piekarniku! Testujcie i próbujcie! Miłego weekendu!
SKŁADNIKI: na 30 ciasteczek:
3 łyżki płatków owsianych
170 g mąki ryżowej
10 g ziaren słonecznika
30 g mielonych orzechów
10 g nasion sezamu
50 g otrębów
50 g mielonego siemienia lnianego
50 g ksylitolu (lub ew. brązowego cukru)
4 łyżki oleju
250 szklanki soku jabłkowego
Suche składniki wymieszaj w misce i powoli połącz z olejem. Dodaj sok jabłkowy i dokładnie wymieszać.
Mokrymi rekami z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczaj łyżką moczoną w wodzie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na max. 20 minut.
1ciastko zawiera średnio:
energia: 53 kcal
białko: 1,1 g
węglowodany:7 g
błonnik: 0,4g
tłuszcze: 2,4 g
cholesterol: 0 mg
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mmm coś pysznego ! Uwielbiam te ciasteczka a jeśli tylko są małokaloryczne to zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkie przepisy z płatek owsianych, a te ciasteczka są świetne !
OdpowiedzUsuńuwielbiam owsiane chrupanie! więc porywam przepis i chętnie upiekę sobie takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńmakaroniki? co za urocza nazwa dla ciasteczek :D
OdpowiedzUsuńwitaj :)
OdpowiedzUsuńNominowałem Cię do LIEBSTER BLOG AWARD...
http://kava-kado.blogspot.com/2013/05/liebster-blog-award.html
ZAPRASZAM :)
takiego bloga szukałam, super! zdrowo, lekko i pysznie! będę zaglądać reguarnie! : )
OdpowiedzUsuńco dać zamiast mąki ryżowej, bo nie mam. Czy one są chrupiące czy gumowe ;) super przepis
OdpowiedzUsuńCiacha są chrupiące.Myślę, że można próbować ze zwykłą mąka pszenną lub krupczatką lub semoliną.
Usuń