wtorek, 17 września 2013
Bezglutenowe knedle ze śliwkami
Sezon śliwkowy zawsze kojarzy mi się z knedlami ze słodką węgierką w środku, posypane cukrem i cynamonem.... Niestety na tradycyjne nie mogę sobie pozwolić więc dzisiaj w odmienionej wersji :) Bezglutenowe knedle ze śliwkami to propozycja dla tych co unikają zmodyfikowanego tworu zwanego pszenicą i glutenu. Ciasto jest jak na kluski śląskie i uważam, że to naprawdę bardzo smaczna alternatywa. Spróbujcie i przekonajcie się sami :)
SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana
sól
śliwki
cukier brązowy, cynamon
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Przestudź i zmiel dokładnie w maszynce lub blenderem:
Śliwki pozbaw pestek.
Przestudzone i zmiksowane ziemniaki płasko zagnieś w misce i podziel nożem na 4 części. Wyjmij jedną część i w jej miejsce wsyp mąkę tak by jej powierzchnia zrównała się z ziemniakami. Włóż wyjęte ziemniaki, dodaj jajko i zagniataj ciasto aż będzie odchodziło od ręki. W razie konieczności podsyp mąką.
Z ciasta uformuj wałeczek i pokrój go na kawałki. Każdy spłaszcz na dłoni, ułóż na nim śliwkę, a do środka wsyp pół łyżeczki brązowego cukru. Dokładnie sklej.
Przygotowane knedle wrzucaj do wrzącej, lekko posolonej wody. Gdy wypłyną gotuj jeszcze 2 minuty i delikatnie wyjmuj łyżką cedzakową.
Podawaj posypane brązowym cukrem i cynamonem.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A ja zastanawiałam się jak wykorzystać śliwki, które mam w domu! Odpowiedź znaleziona :)
OdpowiedzUsuńo rany, ale mi narobiłaś ochoty!
OdpowiedzUsuńnie do pomyślenia że nie są klasyczne :) są super delikatne i mięciutkie!
OdpowiedzUsuńlol te ziemniory wyglądają jak budyń :D
OdpowiedzUsuńpycha. u nas będą jutro :)
OdpowiedzUsuńpyszne:)
OdpowiedzUsuńsuper,są wyśmienite
OdpowiedzUsuń