wtorek, 17 września 2013

Bezglutenowe knedle ze śliwkami








Sezon śliwkowy zawsze kojarzy mi się z knedlami ze słodką węgierką w środku, posypane cukrem i cynamonem.... Niestety na tradycyjne nie mogę sobie pozwolić więc dzisiaj w odmienionej wersji :) Bezglutenowe knedle ze śliwkami to propozycja dla tych co unikają zmodyfikowanego tworu zwanego pszenicą i glutenu. Ciasto jest jak na kluski śląskie i uważam, że to naprawdę bardzo smaczna alternatywa. Spróbujcie i przekonajcie się sami :)

SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana
sól
śliwki
cukier brązowy, cynamon


Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Przestudź i zmiel dokładnie w maszynce lub blenderem:



Śliwki pozbaw pestek.
Przestudzone i zmiksowane ziemniaki płasko zagnieś w misce i podziel nożem na 4 części. Wyjmij jedną część i w jej miejsce wsyp mąkę tak by jej powierzchnia zrównała się z ziemniakami. Włóż wyjęte ziemniaki, dodaj jajko i zagniataj ciasto aż będzie odchodziło od ręki. W razie konieczności podsyp mąką.
Z ciasta uformuj wałeczek i pokrój go na kawałki. Każdy spłaszcz na dłoni, ułóż na nim śliwkę, a do środka wsyp pół łyżeczki brązowego cukru. Dokładnie sklej.



Przygotowane knedle wrzucaj do wrzącej, lekko posolonej wody. Gdy wypłyną gotuj jeszcze 2 minuty i delikatnie wyjmuj łyżką cedzakową.
Podawaj posypane brązowym cukrem i cynamonem.

Smacznego :)


7 komentarzy:

  1. A ja zastanawiałam się jak wykorzystać śliwki, które mam w domu! Odpowiedź znaleziona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie do pomyślenia że nie są klasyczne :) są super delikatne i mięciutkie!

    OdpowiedzUsuń
  3. lol te ziemniory wyglądają jak budyń :D

    OdpowiedzUsuń