poniedziałek, 9 września 2013

Zapiekanka z bakłażana i komosy ryżowej




Prosta, szybka i zdrowa zapiekanka z bakłażana i komosy ryżowej. Komosa ryżowa inaczej quinoa to niezwykłe zboże, które jest doskonałym źródłem białka roślinnego, cynku, potasu, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, witamin z grupy B oraz witaminy E. W połączeniu z niskokalorycznym bakłażanem i sosem pomidorowym tworzy pełnowartościowe, lekkie danie. Zapiekanka możne stanowić jedno danie lub być dodatkiem do mięsa czy ryby. Polecam gorąco.

SKŁADNIKI na 4 porcje:
1 szklanka komosy ryżowej
2 szklanki wody
1 duży bakłażan
2 szklanki sosu pomidorowego
sól, pieprz, ulubione zioła do smaku



Bakłażana pokrój na 0,5 cm plastry, lekko posól i odstaw na 20 minut.
Komosę ryżową wypłucz, zalej wodą, posól i ugotuj. Gdy kasza wchłonie wodę zdejmij z ognia i odstaw.
Plastry bakłażana osusz ręcznikiem papierowym i podsmaż na patelni grillowej lub teflonowej - po 2 minuty z każdej strony.
Do naczynia żaroodpornego wlej odrobinę sosu pomidorowego i ułóż warstwę bakłażana. Posmaruj go z wierzchu sosem pomidorowym i ułóż połowę kaszy. Znów połóż bakłażana, polej go sosem i ułóż drugą porcje kaszy. Wierzch zapiekanki polej pozostałym sosem.
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:

energia: 211 kcal
białko: 10,1 g
węglowodany: 40,7 g
błonnik: 8,7 g
tłuszcze: 2,9 g
cholesterol: 0 mg



6 komentarzy:

  1. Ta quinoa ma taką magiczną nazwę i równie magicznie wygląda :) Nie wątpię, że pysznie, zdrowo i lekko! W sam raz na obiadek czy nawet kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super! coś nowego, coś innego:)

    OdpowiedzUsuń