środa, 11 września 2013

Sałatka ze szpinakiem, awokado i winogronami




Sałatka za szpinakiem, awokado i winogronami to jedna z moich ulubionych sałatek. Z reguły stanowi ona mój pyszny i zdrowy lunch :) Danie niezwykle wartościowe, zawierające wyłącznie białko roślinne ( wszystkie niezbędne aminokwasy), witaminy: A, E, C, B1, B2 i składniki mineralne jak potas, wapń, magnez, żelazo, cynk i miedź oraz sporą dawkę błonnika.
Cytując Dr Estera, że ″Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych, jakie natura daje człowiekowi. ..." chciałam Was zachęcić po sięgnięcie po ten niezwykły owoc, będący doskonałym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Jego lekko orzechowy smak i miękki miąższ sprawia, że to doskonały dodatek do wszelkiego rodzajów sałatek i dipów.
Spróbujcie koniecznie:)


SKŁADNIKI dla 1 osoby
1/2 op. świeżego szpinaku (ok. 80g)
1/2 awokado (ok. 60 g)
100 g małych winogron rodzynkowych (duża garść)
10 g lekko posiekanych orzechów włoskich (1 łyżka)
dressing: 1/2 łyżeczki miodu, 1/2 łyżeczki octu winnego, 1 łyżka oliwy z oliwek


Awokado obierz i pokrój w ćwierć lub półplasterki. W misce delikatnie wymieszaj szpinak, pokrojone awokado, winogrona i orzechy włoskie. Do szklaneczki wlej miód i ocet i dokładnie wymieszaj, następnie wlej oliwę i mieszaj do połączenia składników.
Sałatkę polej przygotowanym dressingiem przed podaniem.


Smacznego :)



1 porcja zawiera średnio:

energia: 347 kcal
białko: 5,39 g
węglowodany: 30,22 g
błonnik: 6,25 g
tłuszcze: 25,7g
cholesterol: 0 mg


6 komentarzy:

  1. Sałatkę jadłam, jest wprost genialna. O walorach żywieniowych rozpisywać się nie będę, bo są jasne jak słońce.
    Pozdrawiam i dzięki za fajnego bloga z dobrymi przepisami :)

    OdpowiedzUsuń