środa, 4 września 2013
Domowe mleko migdałowe
Domowe mleko migdałowe - napój mało u nas znany, a szkoda, bo jest pyszne i niezwykle wartościowe pod względem zdrowotnym. Warto włączyć je do codziennej diety ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, wysokiej zawartości wapnia oraz wit. E, która jest przeciwutleniaczem i chroni przed wpływem wolnych rodników. Mleczko migdałowe, uzyskane po uprzednim zmieleniu i wymieszaniu z wodą, stanowi napój znacząco przynoszący ulgę w stanach napięcia nerwowego, wpływa na odporność organizmu. Jest bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu, a także cynku, miedzi i manganu. Obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów.
Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów (które mogą jełczeć) migdały należy przechowywać je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
SKŁADNIKI:
150 g migdałów (1 szklanka)
4 szklanki wody
Migdały zalej 1 szklanką wody i odstaw na całą noc. Podgrzej lekko, dodaj jeszcze jedną szklankę wody i zmiksuj blenderem przez 2-3 minuty.
Następnie przelej mleko przez sito wyłożone gazą i dobrze odciśnij migdałową pulpę.
Pulpę ponownie przełóż do naczynia i zalej kolejną szklanką wody i zmiksuj. Ponownie przelej mleko przez sito wyłożone gazą i odciśnij. Czynność powtórz po raz trzeci.
Mleko przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiku lub butelce do 3 dni. Przed użyciem należy butelkę wstrząsnąć i zamieszać.
Smacznego :)
100 ml mleka zawiera średnio:
energia: 74kcal
białko: 2,6 g
węglowodany: 4,5 g
błonnik: 1,7 g
tłuszcze: 6,7 g
cholesterol: 0 mg
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mmmm... zapisuję!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam! jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńTakie łatwe i szybkie a zarazem zdrowe:) Super:)
OdpowiedzUsuńPodejrzewam, że jest pyszne! Muszę kupić migdały i wypróbować przepis. Kokosowe już mam ;p
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, boję się jedynie o blender :(
OdpowiedzUsuńmust try!
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz jak bardzo się cieszę, że wróciłaś z nowymi przepisami :) Szkoda mi było braku nowości tak dobrych przepisów i teraz nawet wiem, że faktycznie dobrze żałowałam. Na szczęście nie mam już czego, bo wracasz! :)
OdpowiedzUsuńJa też się cieszę :) Brakowało mi tego... Dzieki kochana :*
UsuńTeż kiedyś takie wytworzyłam :) Jest suuuperaśne ! Polecam i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńhttp://tiszertownia.cupsell.pl/
Też uwielbiam:) ale mleko migdałowe ma dużo mniej kalorii, niesłodzone około 15-20 kcal :)
OdpowiedzUsuńTakie "sklepowe" jest znacznie mniej kaloryczne, bo jest bardziej rozwodnione, z dodatkiem aromatów. Ale smak też jest inny....
Usuń