czwartek, 31 października 2013

Ciastka owsiano - bakaliowe. Bez mąki, bez tłuszczu, bez cukru! Genialne!


Jedne z najlepszych ciastek jakie zrobiłam i jakie jadłam! Ciastka bez mąki, tłuszczu, cukru czy sztucznych dodatków. Całkowicie naturalne, zdrowe i mega pyszne! Słodkie, chrupiące, delikatne... Zawierają jedynie zdrowe składniki: płatki owsiane, orzechy, żurawinę i pestki. Mega dawka witamin i składników mineralnych w jednym ciasteczku. Mają jeden minus - nie sposób się od nich oderwać! Wskakują do ścisłej czołówki moich ulubionych, zdrowych łakoci. Idealne. Koniecznie spróbujcie!Z tego przepisu wyszło mi 20 ciastek.Gorąco polecam.

SKŁADNIKI:
200 g mieszanych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały)
100 g suszonej żurawiny
100 g mieszanych nasion(słonecznik, dynia, sezam)
100 g płatków owsianych (użyłam bezglutenowych Provena)
2 łyżki mielonych orzechów
2 białka
4 łyżki miodu (ok.40g)


Orzechy lekko posiekaj. W misce wymieszaj orzechy, żurawinę, nasiona, płatki owsiane i miód. Białka lekko roztrzep widelcem i dodaj do mieszanki bakaliowej. Dokładnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką nakładaj płaskie porcje bakalii. (Mieszanka jest dość luźna - tak ma być :))
Ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut - piecz na złoty kolor. Pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia- ja nie dałam rady i jadłam jeszcze ciepłe ;)


1 ciastko zawiera średnio:

energia: 99 kcal
białko: 3 g
węglowodany: 10 g
błonnik: 1,4 g
tłuszcze: 6 g
cholesterol: 0 mg
kwasy tłuszczowe jednonienasycone:2,2 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone:2,6 g


30 komentarzy:

  1. lubię takie słodycze! zdrowe i smaczne

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczne! zawsze robiłam tę wersję z mlekiem niesłodzonym, teraz wypróbuję tę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie zrobiłam :) potwierdzam, są superanckie!

      Usuń
    2. Właśnie wypróbowałam,są pyszne.Tyko niestety pierwsza partia mi się ''zdrowo'' przypaliła.Pewnie w moim piekarniku muszę piec nie dużej niz 10-12 min.Pozostawiając ciasteczka do wystudzenia,dochodza jeszcze w piekarniku i trzeba bardzo uwazać aby sie nie przypalił.Mam elektryczny piekarnik i pewnie z tąd ta różnica.
      Smacznego.Małgosia

      Usuń
  3. czytasz w moich myślach!
    od wczoraj chodzą mi po głowie kolejne smaczne, zdrowe i dietetyczne ciasteczka owsiane:) twoje są idealne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie udało mi się znaleźć suszonej żurawiny bez cukru :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez problemu kupisz ją w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Ja sama suszyłam żurawinę w piekarniku - pewność 100 % Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Płatki owsiane niestety mają gluten... :( Ale ciastka wyglądają zabójczo i przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki owsiane bezglutenowe czy bezglutenową mąkę owsianą można kupić w każdym sklepie dla bezglutenowców.. Ja używam płatków PROVENA - do kupienia w większych supermarketach i chyba każdym sklepie on line przeznaczonych dla osób na diecie bezglutenowej.

      Usuń
  6. najlepsze ciasteczka z najlepszych ! chrupiące, zdrowe i słodkie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie takie ciasteczka lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe! Na pewno zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe! Na pewno zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie wygląda! : )
    Takiego batonika chętnie wzięłabym do szkoły!

    OdpowiedzUsuń
  11. Robie bardzo podobne batoniki i tez je uwielbiam. Samo zdrowie i jakie smaczne:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę je zrobić w niedalekiej przyszłości :D
    przy okazji jak będziesz miałą chwilkę to zapraszam na mojego bloga

    photo-andyou.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Super pomysł :) Muszę zrobić na dniach :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy mozna zastapic czyms bialko???

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowne :) właśnie pochłaniam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy można dodać całe jajka czy muszą być tylko białka?

    OdpowiedzUsuń
  17. Tylko białka, inaczej się rozlecą...

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź, właśnie je zrobiłam i dałam do pieczenia zobaczymy jaki będzie efekt ale myślę że będą pyszne :) poza tym super blog, dużo ciekawych przepisów które mam zamiar wypróbować w najbliższym czasie ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. A co może byc źle jesli ciatka wychodza twarde?

    OdpowiedzUsuń