wtorek, 18 marca 2014

Bulion wołowy z ryżem i szpinakiem



Bulion wołowy z ryżem i szpinakiem to już moja ostatnia zimowa propozycja, zarazem jedna z ulubionych zup. Aromatyczna, treściwa i bardzo smaczna.  Przepis Carli Brady z książki "Zupy". Polecam gorąco.

SKŁADNIKI na 4 porcje:
2 łyżki oliwy extra vergine
1 posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
1 mała marchewka pokrojona w plastry
450 g ligawy wołowej
1,5 l zimnej wody
1 pomidor
75 g długoziarnistego ryżu
250 g szpinaku (świeży lub mrożony)
sól i pieprz
natka pietruszki
1/2 łyżeczki cynamonu

Pomidora obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój. Ligawę pokrój w większą kostkę.
Oliwę wlej do wysokiego garnka i mocno podgrzej. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek oraz marchew. Podsmaż 5-6 minut. Następnie dodaj wołowinę i smaż około 5 minut, aż się zrumieni. Całość zalej zimną wodą. Dodaj obranego ze skórki i pokrojonego pomidora. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 90 minut - wołowina musi być bardzo miękka. Wsyp ryż i gotuj kolejne 15 minut. Dodaj szpinak i cynamon. Dopraw solą, pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 minut. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i podawaj zupę.

Smacznego :)


1 porcja zupy zawiera średnio:

energia: 257 kcal
białko: 28 g
węglowodany: 21 g
błonnik: 4 g
tłuszcze: 9 g
cholesterol: 67 mg

1 komentarz: