Burgery z łososia to propozycja na szybkie, lekkie i łatwe danie główne lub lekką przekąskę. Bardzo smaczna i lekka alternatywna dla klasycznych hamburgerów.
Przepis wynaleziony przez moja Druga Połowę na blogu Giallo Zafferano.
Bardzo proste, szybkie w przygotowaniu i zachwycające smakiem danie.
Gorąco polecam.
SKŁADNIKI:
400 g świeżego filetu z łososia bez skóry
1 łyżka posiekanego koperku
2 małe cebulki dymki (lub 1/2 zwykłej)
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 łyżka łagodnej musztardy
sól
pieprz
oliwa extra vergine
Filet z łososia oczyść z ewentualnych ości i pokrój w bardzo drobną kosteczkę (jak na tatar).
Dymkę pokrój także w małą kosteczkę.
Do miski włóż posiekanego łososia, cebulkę, koperek. Dodaj musztardę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dodaj jajko , bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej oliwę i rękami namoczonymi w wodzie formuj burgery.
Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Burgery doskonale smakują polane odrobiną soku cytryny, podane na rukoli lub sałacie, z dodatkiem pełnoziarnistego chleba.

Bardzo ciekawe i pasujące do mojej diety. Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńO, podoba mi się ten pomysł! Nie wpadłam dotychczas na zrobienie burgerów z łosia, jednak zapewne są pyszne. :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com
OdpowiedzUsuńPzxodrawiam,
whiness
Oj lubię łososia;)
OdpowiedzUsuńBiorę w ciemno wszystko, co z łososia, a już na pewno takie pyszne burgery! :D
OdpowiedzUsuń