sobota, 22 września 2012

Sałatka z figami i mozzarellą na liściach szpinaku



Sałatka z figami i mozzarellą podana na liściach szpinaku czyli figowe caprese :)
Figi doskonale komponują się z mozzarellą, a szpinak dodaje sałatce charakteru. Przepyszne danie - mogące być przystawką lub smacznym i lekkim drugim śniadaniem.
Gorąco polecam to zestawienie.



SKŁADNIKI:
2 figi
1 kulka mozzarelli
liście szpinaku (ew.sałata)
opcjonalnie: orzeszki figi do posypania i oliwa



Figi i mozzarelle delikatnie pokrój w plastry i poukładaj naprzemiennie na liściach szpinaku.
Można posypać podprażonymi orzeszkami pinii i polać oliwa z oliwek.
Podawaj natychmiast.


Smacznego :)



8 komentarzy:

  1. ciekawe zestawienie. Mam wrażenie, że by mi zasmakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy bym nie pomyślała, żeby to razem połączyć, ale wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dość że pyszne to pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. figi cudne figi!:) kocham takie połączenia

    OdpowiedzUsuń
  5. w życiu fig jeszcze nie jadłam..

    OdpowiedzUsuń