środa, 19 września 2012
Lekki deser gruszkowy
Miałam dzisiaj wrzucić przepis na sałatkę, ale przy takiej pogodzie to deser jest po prostu koniecznością...
Gruszkowy z delikatnym posmakiem imbiru i cynamonu. Lekki, dietetyczny i pyszny :)
SKŁADNIKI:
4 gruszki
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
1 mały jogurt grecki
2 łyżeczki brązowego cukru
opcjonalnie: orzechy do dekoracji
Gruszki obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, zagotuj i podduś na małym ogniu, po 5 minutach dodaj imbir i cynamon. Gotuj jeszcze parę minut, by gruszki były miękkie (ale nie rozgotowane). Wystudź.
Gruszki umieść w salaterce, wlej na nie wymieszany jogurt grecki i posyp brązowym cukrem. W#staw do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie udekoruj i podawaj.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Takie desery z całą pewnością zastąpią wszelkie słodkie niezdrowe przekąski. :) Dawno nie jadłam gruszek, chyba przez Ciebie je sobie kupię. ;)
OdpowiedzUsuńAngie:) Tym deserem "kupiłabyś" moją córcie! Ona uwielbia gruszki:) Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńTakie rzeczy mogę wcinać non stop :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie desery! :) mniam!
OdpowiedzUsuńmiałam dzisiaj ogromną ochotę na gruszkę ;) na szczęście znalazłam jakąś w kuchni
OdpowiedzUsuńŁooo ależ mi to pięknie wygląda, normalnie mam ślinotok.;)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń