wtorek, 4 września 2012

Faszerowane pomidory




Pomidory nadziewane ryżem, tuńczykiem w sosie pomidorowym. Zapiekane i podawane na ciepło. Proste i pyszne danie, w sam raz na koniec lata. Lekkie, pełnowartościowe i syte.
Gorąco polecam!



SKŁADNIKI:
6 dużych pomidorów
1 puszka tuńczyka w oleju
3 świeże pomidory lub puszka krojonych
1 torebka ryżu
starty Parmezan
sól
pieprz
oregano
bazylia


Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu, lecz skróć czas gotowania o około 2 minuty.
Pomidory - jeśli używasz świeżych - obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne.
Patelnie rozgrzej i wyłóż na nią tuńczyka. Lekko podsmaż i dodaj pomidory. Wymieszaj i duś na średnim ogniu około 15 minut mieszając od czasu do czasu.
Do sosu dodaj ugotowany ryż, dokładnie wymieszaj i dopraw o smaku solą, pieprzem i ziołami.
Pomidory dokładnie umyj, odetnij wierzch (zachowaj do przykrycie pomidora). Przy pomocą łyżeczki usuń delikatnie gniazda nasienne. Pomidory nafaszeruj przygotowanym nadzieniem i lekko posyp Parmezanem. Przykryj pomidory odciętymi kawałkami.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, ułóż pomidory i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.
Podawaj natychmiast.
Smacznego :)




10 komentarzy:

  1. mniammmmmmm! piękne pomidorki:) uwielbiam wszystko co faszerowane:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ślicznie wyglądają, chociaż ja nie lubię tuńczyka, to może bym się na nie skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. faszerowanym warzywom mowie głośne TAK! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny sposób na pomidory, nie jadłam jeszcze faszerowanych, ale brzmi super- bardzo "moje smaki" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam faszerowane warzywa, ale żeby dodać coś do środka pomidora, nie pomyślałabym. :) Godne zapamiętania

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię tuńczyka z pomidorami, w pomidorze pewnie też :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam faszerowane pomidory!:) Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ile kalorii ma jeden taki faszerowany pomidor? :)

    OdpowiedzUsuń