piątek, 21 września 2012

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami





Bardzo szybkie i proste ciasto, bez dodatku jajek - na mące pełnoziarnistej i u mnie w wersji z cukrem brzozowym, który można zastąpić ewentualnie białym lub brązowym. Wilgotne o lekko orzechowym posmaku, z dodatkiem słodkich śliwek.
Zdrowsza i bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnych ciast.
Ciasto zrobiło furorę u mnie w pracy więc serdecznie Wam polecam.
Godne i znacznie lżejsze zakończenie sezonu śliwkowego.


SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej (użyłam razowej)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru brzozowego (lub 1 szkl. brązowego)
3/4 szklanki oleju (użyłam oleju kujawskiego tłoczonego na zimno)
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 kg odpestkowanych śliwek


W jednym naczyniu wymieszaj suche składniki, w drugim mokre. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj łyżką - tylko do połączenia składników.
Ciasto przelej do tortownicy (moja o średnicy 24 cm)wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Na wierzchu ciasta poukładaj śliwki skórka do dołu i lekko wciśnij w ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na godzinę - piecz do suchego patyczka.

SMACZNEGO :)



13 komentarzy:

  1. Pełnoziarniste i ze śliwkami - pychota. :) Szkoda, że nie mam śliwek.

    OdpowiedzUsuń
  2. na oko widać, że pyszne, zdrowe i kolorowe!

    OdpowiedzUsuń
  3. takie ciasta lubie najbardziej <3 jesienne smaki i zapachy, ach!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo dobrze i na pewno przepysznie smakuje! A do tego jakie zdrowe :) Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliwki i cynamon, już sobie wyobrażam jak cudownie to pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada oblednie! Mam slabosc do pelnoziarnistych wypiekow.

    OdpowiedzUsuń
  7. to ciasto musi być pyszne ,bo tak wygląda , i ma śliweczki i jeszcze zdrowe ,ah mniam !

    OdpowiedzUsuń
  8. ojej wyglada bardzo apetycznie ..... musze sprobowac to ciasto upiec!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie takiego przepisu szukałam:). Wczoraj upiekłam to ciasto. Wyszło rewelacyjnie. Poza tym - robi się mega szybko.

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekę już chyba 10 raz z podwójnej porcji. Ciasto było już nawet na spływie kajakowym. Zamiast białej mąki daję razową i tylko 3/4 szklanki brązowego cukru. Pychota! Przepis przekazany dalej.

    OdpowiedzUsuń
  11. Oooooo, taak, było boskie. Było wszystkim, czym sobie wyobrażałam, że będzie. Doskonałe. Właśnie zamierzam zrobić po raz kolejny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjne ciasto dalam maki razowej pszennej i po pol szklanki owsianej i ryzowej.zostalo mi tez z batonikow musli dwa zoltka to wrzucilam bo szkoda wyrzucac...polecam.cisto pyszne.pieknie wyroslo.szkoda ze nie moge wkleic tu fotki..

    OdpowiedzUsuń