czwartek, 13 września 2012

Lekki mus śliwkowy



Lekki mus śliwkowy idealny do śniadań, ciast i deserów. Wspaniale smakuje w połączeniu z serkiem lub jogurtem.

SKŁADNIKI:
1 kg dojrzałych mieszanych śliwek
1/2 szklanki cukru brzozowego lub fruktozy
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Śliwki umyj i pozbaw pestek. Wrzuć do garnka, wlej 1/4 szklanki wody i zagotuj. Śliwki duś na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy śliwki będą rozgotowane o wyglądzie rzadkich powideł dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
Skrobie ziemniaczaną rozpuść w 1/4 szklanki wody ii wlej do musu cały czas mieszając. Zagotuj. Gorący mus przelej do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręć i odwróć do góry dnem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz