wtorek, 29 października 2013

Gruszki pieczone z orzechami




Gruszki pieczone z orzechami to lekki, pyszny deser idealny na jesień. Delikatne, słodkie gruszki w towarzystwie chrupiących orzechów... Rewelacja. Koniecznie spróbujcie!
Deser to sporo dawka magnezu :)


SKŁADNIKI (na 2 osoby):
2 duże, dojrzałe gruszki
6 łyżek mieszanych orzechów
3 łyżki miodu

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Gruszki przekrój wzdłuż i za pomocą łyżeczki wykrój gniazda nasienne.
Orzechy wymieszaj z miodem i nałóż do wydrążonych gruszek.
Owoce ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  wstaw do piekarnika na około 15 minut.
Gruszki chwilę przestudź i podawaj.

Smacznego :)


 1 porcja zawiera średnio:

energia: 280 kcal
białko: 4,4 g
węglowodany: 44 g
błonnik: 6 g
tłuszcze: 13 g
cholesterol: 0 mg




8 komentarzy:

  1. U mnie również pieczone gruszki...ale nie na deser ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardziej niż gruszki wolę jabłka w tej wersji, ale takimi pięknymi gruchami też bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda,ze tak mało wchodzi w gruszkę,resztę orzeszków można schrupać osobno.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam gruszki, a w takim wydaniu to już jest istna rozkosz dla podniebienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie zrobiły furorę! Do tego przepis bajecznie prosty i szybki - rewelacja! Raz dodałam do bakalii przyprawę do piernika i wyszły jeszcze bardziej aromatyczne. PS. Śledzę na bieżąco Twojego bloga i jestem wielką fanką - pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dodałam cynamon, zamiast miodu odrobinę brązowego cukru, a do orzechów trochę płatków migdałowych - rewelka! I love you za te przepisy :D

    OdpowiedzUsuń