
Ryba z warzywami - delikatny filet z okonia nilowego duszony z sezonowymi warzywami , z dodatkiem czarnych oliwek. Danie zainspirowane przepisem znalezionym na stronie jednego z importerów oliwek. Bardzo smaczne, delikatne i aromatyczne. Idealne na jesień. Można użyć dowolnego filetu z ryby i eksperymentować z dodatkiem warzyw. Zdrowe, lekkie i niskokaloryczne danie. Gorąco polecam.
SKŁADNIKI na 3 porcje:
1 filet - 500 g ryby bez skóry (u mnie okoń nilowy)
10 czarnych oliwek
1 mała cebula
1 żółta lub zielona papryka
1 czerwona papryka
1 duży pomidor
2 ząbki czosnku
1 gałązka tymianku
1/2 szklanki białego wina
3 łyżki sosu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz
Filet oczyść z ości i skóry, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w pół plasterki. Paprykę pokrój w większą kostkę.Czosnek obierz. Pomidora sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć posiekaną cebulkę i czosnek. Zeszklij. Następnie dodaj pokrojone warzywa i zioła. Przesmaż. Następnie dodaj sos pomidorowy, posól i popieprz do smaku.
Na smażących się warzywach ułóż kawałki fileta. Rybę polej winem i smaż około 7 minut pod przykryciem, aż będzie biała i miękka.
Danie podawaj gorące, obficie polane sosem i warzywami.
1 porcja zawiera średnio:
energia: 182 kcal
białko: 14 g
węglowodany: 9 g
błonnik: 2,5 g
tłuszcze: 7 g
cholesterol: 48 mg

Bardzo fajnie wygląda i z takimi warzywkami pewnie też super smakuje :) W końcu coś innego niż typowa ryba po grecku lub ryba w warzywach z dodatkiem pietruszki i selera, których nie nawidze :P
OdpowiedzUsuńtakie dania to jak ulał dla mnie, zajadałabym nawet codziennie :) nawet wczoraj miałam coś podobnego, pycha!
OdpowiedzUsuńRyba i dużo pysznych warzyw - uwielbiam takie dania.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna rybka, ja robiłam z dorszem i podałam z pęczakiem. Nawet mój "mięsożerny" mąż stwierdził, że pyszne danie i mogę je robić częściej. Polecam :)
OdpowiedzUsuń