poniedziałek, 14 października 2013

Jabłka pieczone z bakaliami




Jabłka pieczone z bakaliami to szybki, prosty, zdrowy i lekki deser. Idealny na jesień - rozgrzewający, bogaty w składniki mineralne i naprawdę przepyszny. Wspaniała alternatywa dla wysokokalorycznych deserów czy przekąsek. Polecam gorąco!


SKŁADNIKI na 2 porcje:
2 duże jabłka
1 łyżka orzechów włoskich
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżka żurawiny
1 łyżka rodzynek
2 łyżki likieru lub rumu( u mnie białe Mirto)
2 łyżki miodu
cynamon



Jabłka przekrój w poprzek i wydrąż gniazda nasienne. Wszystkie bakalie wymieszaj razem z likierem (lub rumem) oraz miodem. Przygotowaną mieszankę rozłóż w wydrążone jabłka.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut - do zezłocenia się bakalii.
Upieczone jabłka posyp cynamonem.


Smacznego :)



1 porcja zawiera średnio:

energia: 219 kcal
białko: 3,9 g
węglowodany: 36 g
błonnik: 5 g
tłuszcze: 8,5 g
cholesterol:0 mg



4 komentarze: