piątek, 11 października 2013

Ryba z warzywami po prowansalsku





Ryba z warzywami po prowansalsku to moja wariacja z przepisem Gordona Ramsaya. Danie lekkie, bardzo smaczne, rozgrzewające i niezwykle zdrowe. Jest idealne przy jesiennej aurze, zawiera mnóstwo witamin, składników mineralnych i kwasów omega 3 i 6.
Do przygotowania dania użyłam kawałków świeżego łososia i okonia nilowego. Dobrze tutaj sprawdzą się tłuste ryby morskie, które (będę się powtarzać) są szczególnie ważne w naszej diecie. Pełnowartościowe, zdrowe i bardzo smaczne danie. Polecam gorąco!



SKŁADNIKI na 4 porcje:
4 porcje ryby bez ości (np.filet z łososia, okonia nilowego)- u mnie po 150 g
1 limonka
1 bakłażan
1 cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 czerwona cebula
ok.12 czarnych oliwek
1 puszka pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
świeży rozmaryn i tymianek
sól i pieprz
oliwa z oliwek


Bakłażana pokrój w kostkę, wyłóż na sito i posyp solą. Odstaw na jakieś pół godziny. Po tym czasie wypłucz go pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
Cebulę pokrój w ćwierć plasterki, papryki i cukinię w kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę i bakłażana. Przesmaż. Następnie dodaj papryki i cukinię. Przesmaż, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaj puszkę pomidorów, rozmaryn, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz oliwki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
Kawałki ryby posól i popieprz. Warzywa nałóż do naczynia żaroodpornego. Na nich poukładaj porcje ryby.
Na każdym kawałku ryby połóż plasterki limonki. Całość posyp odrobiną ziół.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.

Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:

energia: 367 kcal
białko: 24 g
węglowodany: 23 g
błonnik: 7,5 g
tłuszcze: 23 g
cholesterol: 67 mg
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 11,8g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 6,1 g
Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 3,2

6 komentarzy: