wtorek, 22 października 2013

Gulasz warzywny z kaszą jaglaną




Gulasz warzywny z kaszą jaglaną to proste, szybkie i pyszne danie jednogarnkowe.  Idealne na jesień. Pełnowartościowe, syte,  a z dodatkiem ostrych przypraw przyspieszy metabolizm i zapewni nam zdrową dawkę energii.  Niezwykle bogate w białko roślinne, błonnik, wapń, magnez, potas, fosfor, cynk , żelazo oraz witaminę A, E, C i z grupy B. Danie dające wiele możliwości do modyfikacji i urozmaicenia. Polecam Wam gorąco.

SKŁADNIKI na 4 porcje:
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
4-5 łodyg selera naciowego
1 papryka 
1 puszka soczewicy
100 g świeżego szpinaku (u mnie baby)
1 puszka krojonych pomidorów bez skóry
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka startego imbiru
sól, pieprz, oregano, bazylia, chilli,


Kaszę jaglana ugotuj na sypko (w proporcji 2:1). Odstaw.
Cebulę pokrój w ćwierć plasterki, czosnek posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę, seler w plastry,soczewicę odsącz.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek i imbir. Podsmaż. Dodaj paprykę i seler. Podsmaż przez 2-3 minuty i dodaj puszkę pomidorów. Wymieszaj i dus przez około 10 minut. Następnie dodaj soczewicę i szpinak. Wymieszaj i duś przez 3-4 minuty. Dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, chilli i ziołami.
Na koniec wsyp kaszę jaglaną, wymieszaj i podawaj.

Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:

energia: 215 kcal
białko: 11,8 g
węglowodany: 42,5 g
błonnik: 6,38 g
tłuszcze: 2 g
cholesterol: 0 mg

3 komentarze:

  1. mniam, lubię takie dania :) idealne na jesienno-zimową porę.

    OdpowiedzUsuń
  2. W tej chwili dla mnie leczo idealne, bo pomału zakochuję się w kaszy jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię takie papkowate gulasze z jaglanką

    OdpowiedzUsuń