środa, 23 października 2013

Śliwki pieczone pod orzechową skorupką


Śliwki już się kończą więc już ostatnia szansa na przygotowanie z nich pysznego deseru. Są w tej chwili niezwykle słodkie i warto jeszcze nacieszyć się ich smakiem. :)
Śliwki pieczone pod orzechową skorupką to moja totalna, kulinarna improwizacja i przyznam szczerze, że udana :) 

 Deser jest pyszny, niezwykle aromatyczny, pachnący cynamonem i słodkim zapachem pieczonych śliwek. Nie ma w nim mąki czy masła, lecz nie jest to propozycja niskokaloryczna. Za to deser niezwykle bogaty w wartości odżywcze. Jest źródłem potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, manganu, cynku oraz witamin A, C, E, B1, B2 i B12. Zdjęcia nie są za bardzo udane, ale polecam Wam naprawdę gorąco!

SKŁADNIKI na 6 porcji:
ok. 1 kg dużych, słodkich śliwek
100 g mąki orzechowej (użyłam mąki z z orzechów ziemnych)
50 g brązowego cukru (użyłam demerara)
50 g oliwy z oliwek
30 g płatków owsianych
30 g posiekanych orzechów włoskich
1 płaska łyżeczka cynamonu



Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Śliwki podziel na połówki wzdłuż i usuń pestkę.
W misce umieść mąkę orzechową, cukier, cynamon, płatki owsiane, orzechy i wlej oliwę. Całość dokładnie ze sobą rozmieszaj.
Śliwki ułóż w żaroodpornym naczyniu skórką do dołu, posyp przygotowaną kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Podawaj ciepłe.

1 porcja zawiera średnio:

energia: 307 kcal
białko: 6,2 g
węglowodany: 29 g
błonnik: 4,3 g
tłuszcze: 18 g
cholesterol: 0 mg


5 komentarzy: