niedziela, 22 grudnia 2013

Bezglutenowe ciastka korzenne





Bezglutenowe, korzenne ciastka. Smakują prawie tak samo jak te tradycyjne na mące pszennej, ale są bardziej kruche (niestety szybko się łamią) co nam absolutnie nie przeszkadzało :) \
Uwielbiane przez dzieci :)


SKŁADNIKI:
300 g mąki owsianej bezglutenowej (użyłam Proveny)
100 g cukru pudru
2 żółtka
200 g masła
2 łyżeczki przyprawy korzennej lub 1 op. przyprawy do ciasteczek korzennych



Z podanych składników zagniataj jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wsadź na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wykrawaj ciasteczka. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 210 stopni około 10-12 minut.
Gotowe ciasteczka ostudź na blaszce i delikatnie wyjmuj z blachy.

Smacznego :)


7 komentarzy:

  1. o, dzięki temu, że bez glutenu, każdy może cieszyć się przepysznymi ciasteczkami :]

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo ,owsiane pierniczki! to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka wyjdzie kaloryczność w jednym ciastku?

    OdpowiedzUsuń
  4. czy zamiast cukru pudru mozna uzyc ksylitol??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam z ksylitolem. Myślę, że trzeba by go zmielić by utrzymać konsystencję ciasta.

      Usuń
    2. super stronka ! Polecam ;) Naprawdę wiele inspiracji :)

      Usuń