niedziela, 22 grudnia 2013
Bezglutenowe ciastka korzenne
Bezglutenowe, korzenne ciastka. Smakują prawie tak samo jak te tradycyjne na mące pszennej, ale są bardziej kruche (niestety szybko się łamią) co nam absolutnie nie przeszkadzało :) \
Uwielbiane przez dzieci :)
SKŁADNIKI:
300 g mąki owsianej bezglutenowej (użyłam Proveny)
100 g cukru pudru
2 żółtka
200 g masła
2 łyżeczki przyprawy korzennej lub 1 op. przyprawy do ciasteczek korzennych
Z podanych składników zagniataj jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wsadź na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wykrawaj ciasteczka. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 210 stopni około 10-12 minut.
Gotowe ciasteczka ostudź na blaszce i delikatnie wyjmuj z blachy.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Na pewno są pyszne!
OdpowiedzUsuńo, dzięki temu, że bez glutenu, każdy może cieszyć się przepysznymi ciasteczkami :]
OdpowiedzUsuńooo ,owsiane pierniczki! to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńjaka wyjdzie kaloryczność w jednym ciastku?
OdpowiedzUsuńczy zamiast cukru pudru mozna uzyc ksylitol??
OdpowiedzUsuńNie próbowałam z ksylitolem. Myślę, że trzeba by go zmielić by utrzymać konsystencję ciasta.
Usuńsuper stronka ! Polecam ;) Naprawdę wiele inspiracji :)
Usuń